„Înțelegerea deficitului de competențe de securitate cibernetică și a nevoilor de formare în sectoarele de producție și logistică”

0
603

În data de 28 aprilie 2023, USH Pro Business, centrul antreprenorial al Universității Spiru Haret și partenerii săi Smart Alliance, Danube Engineering Hub și Wallachia eHub au organizat sub auspiciile proiectului Cyrus webinarul „Înțelegerea deficitului de competențe de securitate cibernetică și a nevoilor de formare în sectoarele de producție și logistică”.  Evenimentul a avut ca invitat în calitate de  Keynote Speaker pe Enrico Frumento, Cybersecurity Senior Domain Expert @ Cefriel .

În sinteză, proiectul  Cyrus vizează un sistem de formare de ultimă oră pentru a dezvolta un ADN inovator privind securitatea cibernetică pentru organizațiile de transport și producție. Prin acest proiect se urmărește utilizarea de noi modalități de implementare și furnizare a instruirii și oferirea unui set cuprinzător de abilități și proceduri pentru a crește vigilența în identificarea și răspunsul la atacurile cibernetice. Utilizarea simulărilor specializate de virtualizare a gamei cibernetice în setări operaționale și învățarea la locul de muncă va permite livrarea rapidă și eficientă a cursurilor, eliminând provocările existente și sporind interesul pentru programul de conștientizare și cele mai bune practici de securitate cibernetică. Rezultatele acestei activități vor sprijini identificarea competențelor existente în forța de muncă și a nevoii de recalificare, și vor identifica lacunele din ofertele actuale de formare, decalajele de competențe și nevoile de formare, pentru a înțelege mai bine discrepanțele dintre cerințele educaționale și de competențe de muncă.

În vederea abordării înțelegerii deficitului de competențe și a nevoilor de formare, ca parte a acestui proiect, seminarul si-a propus, prin discuții cu experți cyber din întreprinderi, să identifice deficitul de competențe relevante din sectoarele de interes, să ia pulsul competențelor necesare în forța de muncă actuală și a  nevoilor de recalificare. Astfel, seminarul a permis să înțelegem mai bine procesele interne de securitate cibernetică, căile educaționale și nevoile de formare.

În cadrul evenimentului au fost abordate și alte teme precum: sinergii cu proiectul Wallachia eHub (EDIH), îndrumări pentru completarea unui chestionar online care își propune să culeagă informații pentru a măsura gradul companiei și nivelul de maturitate în tehnologie și securitate cibernetică; tehnologia și procesele de securitate cibernetică.

 „În acest proiect european rolul universității Spiru Haret este acela de a conduce cercetări pe tema securității cibernetice în industrie cu membrii ecosistemului nostru de firme și clustere. Este un proiect cu puternice sinergii cu proiectul WeH, de transformare digitală a mediului de afaceri. Interacționăm cu manageri și persoane cheie din firme pe această temă iar webinarul a fost apreciat, ca fiind un succes, de membrii internaționali ai consorțiului din care facem parte, experți la nivel european în acest domeniu, precum domnul Enrico Frumento, reprezentant CEFRIEL, un spin off al Universității Politehnice din Milano. Elaborăm un mega studiu la nivel european în domeniu, iar firmele interesate din zona manufacturiera și logistică ne pot contacta pentru detalii și implicare în generarea de cunoștințe de specialitate” a declarat Costin Lianu, coordonator al proiectelor Cyrus și WeH.