Bergodi se încadrează în peisaj: “Obiectivul este titlul”

0
302

Ca toţi antrenorii pe care i-a avut în ultima perioadă Universitatea Craiova, Cristiano Bergodi vorbeşte de titlu, ca obiectiv al echipei, încă de la primele declaraţii după numire. Devis Mangia, în ultima parte a experienţei în Bănie, Cornel Papură, în ambele mandate, şi Victor Piţurcă şi-au asumat şi ei obiectivul titlului, iar la plecare, ori nu au îngăimat un diftong, cazurile lui Mangia şi Papură, ori l-au acuzat pe Rotaru că nu asigură fonduri pentru un lot competitiv, cazul lui Piţi.

Primele declaraţii ale lui Cristiano Bergodi au apărut un oficiosul lui Mihai Rotaru, Fanatik.

„M-au căutat ieri Mihai Rotaru și ne-am pus de acord destul de repede. Nu au fost probleme. A fost o surpriză plăcută pentru mine să fiu căutat de Craiova, care este o echipă de mare tradiție. E adevărat că și în iarnă am fost pe listă, dar atunci au fost mici detalii care au împiedicat venirea mea la Craiova. Acum ne-am pus de acord și mă bucur mult. Am avut două convorbiri video cu domnul Rotaru și ne-am pus de acord asupra colaborării. Oricum eu îl cunoșteam de vreo patru-cinci ani, când am fost la el la birou în București, înainte să vină Devis Mangia la Craiova. Atunci nu am ajuns la un numitor comun și din cauza unor probleme personale de-ale mele. Acum ne-am înțeles! Obiectivul este titlul. Suntem la patru puncte și mai sunt opt meciuri de jucat din acest mini-campionat. Papură a făcut treabă bună, iar noi trebuie să continuăm această muncă. Eu am mare entuziasm, dorință multă și îmi doresc enorm să reușesc. Pentru că am văzut că au apărut unele nume legate de staff, pot să confirm că vin doar cu secundul Luigi Ciarlantini. Atât. Împreună cu cei rămași în staff, vrem să aducem titlul la Craiova. Tot timpul am spus de Craiova că are echipă foarte bună care poate câștiga trofee. Acum e momentul să reușim împreună! Le promit suporterilor că voi da sută al sută pentru această echipă, care suporteri pătimași, fanatici, minunați. Când am jucat la Craiova am simțit aportul publicului din spate. Din păcate o să fie aceste ultime 8 meciuri fără spectatori, dar îi simțim aproape. E un public cald și foarte atașat de echipă, care merită trofee!” a spus Bergodi în Fanatik.

A doua intervenţie, pe facebook-ul oficial al clubului

Într-o intervenţie pe pagina oficială de facebook a Universităţii Craiova, noul antrenor al echipei, Cristiano Bergodi, a declarat că obiectivul său la formaţia din Bănie este titlul şi intrarea în grupele unei competiţii europene. Bergodi le promite oltenilor şi că va juca un fotbal spectaculos, ofensiv, el fiind influenţat în carieră de cehul Zdenek Zeman, pe care l-a avut antrenor la Lazio şi care este recunoscut pentru stilul său de joc atractiv, chiar dacă a pregătit echipe italiene, recunoscute pentru preocuparea defensivă.

„Cred că e posibil să luăm titlu, pentru asta vin, suntem la numai 4 puncte de CFR Cluj, la fel ca FCSB. Nu e uşor, dar putem lupta, trebuie să dăm sută la sută. Avem şanse la titlu ca şi celelalte echipe. Papură a făcut o treabă foarte bună şi nu aş schimba prea multe, dar am aşteptări mari. Sper să ofer şi eu din experienţa mea de antrenor şi de jucător, vreau să implementez un joc plăcut, aşa cum cred că au jucat echipele pe care le-am pregătit. Dar trebuie să avem un echilibru, jocul bun să fie completat de rezultate favorabile. Lotul este foarte bun. Eu am fost fundaş ca jucător, dar ca antrenor sunt adeptul unui stil ofensiv. L-am avut pe Zeman la Lazio şi mi-a schimbat viziunea asupra fotbalului. În Italia era catenaccio, dar când l-am cunoscut pe Zeman mi-a schimbat principiile despre fotbal. Depinde şi ce jucători ai, dar eu am avut mereu un fotbal ofensiv, inclusiv în România, deşi evident că trebuie să existe un echilibru între apărare şi atac. Ştiu, cu Devis Mangia echipa juca un fotbal frumos, a luat şi ultimul trofeu. Vreau să facem cel mai bun traseu în campionat, să jucăm cu curaj, cu determinare, cu dorinţă. Vreau să ajungem în grupele unei competiţii europene” a spus Cristiano Bergodi.

L-a avut elev pe Cosic, la Pescara

Deşi nu va putea ajunge imediat la Craiova, iar când va sosi va intra în carantină, Bergodi nu este îngrijorat că nu va avea timp să-şi pregătească jucătorii pentru campionat. Dintre actualii jucători ai Craiovei, Bergodi l-a avut elev pe sârbul Uros Cosic, la Pescara.

„Cred că putem recupera condiţia fizică 80-90 la sută în aceste 4-5 săptămâni, dacă va începe pe 10-12 iunie campionatul, aşa cum crede toată lumea. Jucătorii s-au antrenat acasă, dar nu e uşor fără minge, pe spaţii mici. Echipa se antrenează deja şi mă bucură acest lucru. Când voi veni voi supraveghea antrenamentele. Nu mă aşteptam să revin aşa de repede în România. Credeam că prin august-septembrie, când începe sezonul viitor, să am o şansă de a reveni. Se poate spune că sunt chiar 50 la sută antrenor român, la câte echipe am antrenat. Prima dată am venit în 2005. Campionatul este unul bun şi de asta am revenit. Am jucat cu Voluntari de câteva ori contra Craiovei, iar ultima dată nu meritam să pierdem. E normal să cunosc jucătorii, mai ales că mi-au fost adversari. Iar pe Cosic l-am avut la Pescara, în Serie A” a spus Bergodi.

Aşa cum era firesc pentru un antrenor nou, Cristiano Bergodi a avut numai cuvinte de laudă pentru noul său club, pentru oamenii de acolo şi mai ales pentru suporteri.

„E important când joci în Bănie, stadionul este foarte frumos, se simte miros de echipă mare, de Serie A, sunt condiţii bune, organizare bună, cred că este cel mai bine organizat club. Suporterii sunt pătimaşi şi am văzut acest lucru pe pielea mea, când am venit acolo ca adversar. Ei au împins mereu jucătorii din spate, sunt al 12-lea jucător. Sunt şi exigenţi, dar asta face parte din fotbal. Eu vreau să dau 120 %, pentru că este o ocazie importantă pentru mine, este o mare şansă pentru mine. Cu Marcel Popescu am lucrat la Cluj, pe Sorin Cârţu îl ştiu bine, îi mulţumesc lui Mihai Rotaru că s-a gândit la mine, am mai avut negocieri şi în alte perioade. Sper să fiu omul potrivit la locul potrivit. Salut toţi suporterii Craiovei” a încheiat antrenorul italian.

Bergodi este al treilea antrenor al Craiovei din acest sezon, după Cornel Papură, în două rânduri, şi Victor Piţurcă. Italianul a semnat un contract pe un an şi vine însoţit de secundul Luigi Ciarlantini.