Încep lucrările Conferinței Naționale „Oltenia. Interferențe Culturale”

0
147
Organizată de Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, și devenită deja tradiţională în capitala Băniei, Conferința Națională „Oltenia. Interferenţe Culturale” se desfășoară la Craiova în perioada 8-10 mai 2019. Această a IX-a ediție oferă prilejul întâlnirii a numeroşi şi cunoscuți oameni de ştiinţă din România şi Bulgaria, care prezintă și dezbat ultimele rezultate ale activităţii de cercetare, pe secțiunile preistorie, arheologie și istorie antică, numismatică, istorie medievală, modernă și contemporană. Deschiderea oficială a lucrărilor are loc astăzi, 8 mai, ora 11.30, în sala de conferinţe a muzeului.
Participanții la Conferința Națională „Oltenia. Interferenţe Culturale” vin de la instituţii de prestigiu, precum Academia Română, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (Bucureşti), Institutul de Arheologie din Iași, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” (Craiova), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, Muzeul Național al Banatului (Timişoara), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Muzeul Județean Buzău, Universitatea „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca), Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu), Universitatea din Craiova, Universitatea din Sofia, Institutul Național de Arheologie din Sofia, Muzeul de Istorie din Lom, Muzeul de Istorie din Oryahovo etc.
În cadrul conferinței, pe parcursul zilelor de astăzi și mâine, vor fi prezentate lucrări dedicate monedelor corinthiene de aur de tip Alexandru cel Mare, monedelor dacice, emisiunilor republicane și imperiale romane și vor fi analizate unele probleme de numismatică medievală privind falsurile monetare ori contemporane, precum unificarea monetară din Regatul României după Marea Unire. Secțiunile de arheologie vor aduce în atenția specialiștilor în domeniu teme interesante, dar și descoperiri de dată recentă, precum noua inscripție găsită la Cioroiu Nou, județul Dolj.
În cele 40 de comunicări din cadrul secțiunii Istorie medievală, modernă și contemporană se va supune atenției o varietate de teme istorice locale, regionale sau naționale care vin să îmbogățească cunoștințele privind istoria spațiului românesc, începând din secolul XVI și până în prezent. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluzii finale.
În ultima zi a evenimentului va fi organizată o excursie documentară la fortificația romană din Kula (Castra Martis) și în situl roman de la Ratiaria, pentru a admira vestigii antice din perioada romană târzie. Potrivit reprezentanților Muzeului Olteniei, „fortificația de tip quadriburgium de la Castra Martis a fost ridicată cândva în vremea împăratului Diocletianus, numele antic denotând o construcție dedicată lui Marte, zeul roman al războaielor”.