Municipalitatea salvează „Casa cu copaci”

0
560

casa (6)Primăria Craiova intenţionează să reabiliteze imobilul părăsit de pe strada „Romain Rolland”, din Centrul istoric. Botezată „casa cu copaci”, clădirea se află acum într-un stadiu de degradare extrem de avansat, punând în real pericol persoanele care se deplasează prin zonă. În plus, proprietăţile din vecinătatea imobilului au devenit între timp zone comerciale, cu terase expuse pe trotuarul din imediata apropriere, care sunt căutate de clienţii dornici să se relaxeze în zona veche a oraşului.

Cu vegetaţia încadrată perfect între pereţi şi ţâşnind direct spre cerul liber, acoperişul lipsindu-i, imobilul de pe strada „Romain Rolland” este privită demult ca o curiozitate din Centrul Vechi. Invariabil, toţi cei care trec prin zonă pentru prima dată se opresc din mers pentru a se minuna îndelung de modul cum a fost înghiţită de natură această casă părăsită. Copacii cu trunchiul gros o locuiesc la propriu, fapt pentru care şi-a căpătat şi renumele de „casa cu copaci”. Dacă, pe vreme frumoasă, locul te intrigă datorită bizareriei lui, pe timp urât, când plouă puternic sau bate vântul, peisajul se schimbă şi devine de-a dreptul ameninţător.

Nu i se cunosc proprietarii

casa (1)La început, înainte ca zona istorică să fie reabilitată şi pusă la dispoziţia pietonilor, imobilul aproape că trecea neobservat, nimeni nu se sinchisea de cum arată. Acum, când toate clădirile din jur se modernizează, ruina a devenit o reală problemă. De mai bine de doi ani, autorităţile tot încearcă să caute soluţii legale de a face, totuşi, ceva cu acest imobil, care strică peisajul locului şi pune în pericol clienţii teraselor. De fiecare dată, explicaţia a fost că nu se mai poate lua legătura cu proprietarii acestei case care, şi în acte, este abandonată total. Fiind vorba de o proprietate privată, reprezentanţii municipalităţii s-au ferit, prin urmare, să investească nişte bani, pe care să-i piardă în momentul în care un posibil moştenitor ar revendica totul.

Un cutremur i-ar fi fatal

casaMult timp, casa a fost prinsă în acest scenariu. Autorităţile nu au îndrăznit să întreprindă nimic mai mult în afară de a securiza faţada, care a fost barată cu un gard metalic. Cele câteva bucăţi de fier pare însă un mic pai cu care trebuie să te aperi în faţa unui uriaş. La cât de degradată este clădirea, un accident minor cu o bucată de tencuială care se poate desprinde ar putea să fie fatal unui persoane care ar trece pe acolo, la momentul respectiv. Ca să nu mai vorbim despre eventualitatea unui cutremur care ar face una cu pământul toată clădirea. Fiind însă vorba de o stradă totuşi circulată, niciodată nu s-a pus problema de către autorităţi să fie limitat accesul persoanelor prin zonă.

Se doreşte a fi un centru de informare turistică

După ce s-au învârtit mulţi ani în acest cerc, reprezentanţii municipalităţii se pare că au luat o decizie. Cel puţin la nivel declarativ, există intenţia de a face ceva pentru a salva această casa şi a curăţa zona centrală de această „pată neagră”. Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că municipalitatea intenţionează să preia acest imobil şi să înceapă reabilitarea sa. „Este o problemă cu imobilul de acolo, dar încercă să o rezolvăm şi să o reabilităm noi. Vom deschide acolo un centru de informare turistică”, a precizat primarul Craiovei, într-o conferinţă de presă. Lucrările de reabilitare ar putea, aşadar, să fie începute de municipalitate şi alocate de la bugetul local. La cum se prezintă clădirea, este greu de spus ce variantă de construcţii va fi aleasă.