Diplomaţii ruşi, prezenţi la Craiova / Ceremonie de depunere de coroane la Monumentul ostaşilor sovietici

0
325

Reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Alexey Bulanov – secretar III şi Magomed Gamzatov – ataşat, au participat ieri, la Craiova, alături de reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale, la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul ostaşilor sovietici, din Cimitirul Sineasca. Activitatea comemorativă, de cinstirea eroilor, a Ambasadei Federaţiei Ruse în România se desfăşoară în conformitate cu prevederile Acordului interguvernamental din 8 noiembrie 2005 dintre Federaţia Rusă şi România privind statutul juridic al mormintelor militare.

„E foarte important acest eveniment, dar nu numai pentru Rusia, ci şi pentru alte state care au fost eliberate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cei care şi-au jertfit vieţile, care au făcut multe fapte eroice la momentul respectiv trebuiesc comemoraţi şi respectaţi. Generaţia noastră trebuie să fie recunoscătoare. În ceea ce priveşte strict acest eveniment, face parte într-adevăr dintr-un program mai amplu, organizat  nu doar de Ambasada Rusiei la Bucureşti, ci de toate ambasadele şi reprezentanţele diplomatice şi inclusiv la Moscova”, a precizat Alexey Bulanov.

„Eu cred că fiecare cimitir este foarte important…”

 Ambasada Federaţiei Ruse în România întreprinde colectarea datelor privind locaţia şi starea mormintelor militare ale cetăţenilor ruşi, precum şi ale cetăţenilor fostei Uniuni Sovietice care făceau parte din Forţele Armate Sovietice şi au pierit în luptă sau ca urmare a acesteia, ca prizonieri sau după război şi sunt înmormântaţi pe teritoriul României. În prezent, Ambasada Rusiei lucrează la identificarea, înregistrarea, renovarea, întreţinerea şi protecţia mormintelor militare ruseşti, inclusiv şi a monumentelor şi a altor construcţii memoriale care se află pe teritoriul României. „Eu cred că fiecare cimitir este foarte important. Nu contează cât este de mare sau cât este de mic. Dacă analizaţi cu atenţie veţi vedea că noi, imediat cum găsim cimitire mici, le reparăm imediat din banii noştri. Le mulţumim cu această ocazie şi administraţiilor locale şi guvernamentale pentru sprijinul pe care ni-l acordă în acest sens. Este o muncă destul de grea, dar noi o facem împreună, fiind vorba de o colaborare pe toate nivele : locale, judeţene, prefecturi.”, a mai spus diplomatul rus, prezent la Craiova.

198 de cimitire militare ruseşti

Pe site-ul Ambasadei Rusiei, se găsesc date referitoare la numărul cimitirelor din România şi a victimelor. Există 198 de cimitire militare ruseşti unde sunt înmormântaţi peste 48 de mii de militari ruşi şi victimele civile ale războiului. O mare parte a militarilor ruşi sunt înmormântaţi ca necunoscuţi. Ambasada desfăşoară o activitate susţinută pentru clarificarea numelor militarilor ruşi căzuţi şi eternizarea memoriei acestora. În ultimii ani s-au stabilit numele mai mult de 21 de mii de militari ruşi ucişi. S-au descoperit peste 32 de cimitire militare ruseşti. „În cadrul Ambasadei avem mai mulţi militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care se ocupă de acest lucru. Pot spune chiar că avem o celulă, în incinta Ambasadei, adică, avem doi oameni care răspund de aceste acţiuni de căutare şi amenajare cimitire. Noi doi nu ne ocupă în cadrul ambasadei de aceste lucruri, răspundem doar de buna desfăşurare a momentului festiv, de aceia nu pot să vă răspund chiar exact. Dar avem doi reprezentanţi, iar dacă sunteţi interesaţi de aceste acţiuni, puteţi să trimiteţi întrebările dumneavoastră şi ei vă vor răspunde exact. Mai mult, vă pot ţine la curent şi cu alte acţiuni pe care le vor desfăşura…”, a mai spus Secretarul III al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

„La Bucureşti va fi un eveniment mai mare”

    Tot pe site-ul Ambasadei Rusiei la Bucureşti se spune că reprezentanţa diplomatică de la Bucureşti acordă atenţie stării monumentelor istorice ridicate pe teritoriul României în onoarea comandanților ruşi: Alexandr Suvorov şi Grigori Skariatin. Ambasada desfășoară în mod constant activitatea legată de solicitările cetățenilor Federației Ruse și republicilor fostei URSS privind stabilirea locurilor de înhumare (reînhumare) a rudelor lor căzute pe teritoriul României. De asemenea, Ambasada acordă ajutor cetățenilor Rusiei în a vizita cimitirele militare pe teritoriul României pentru a-i pomeni pe cei care au murit în timpul apărării Patriei. „La Bucureşti va fi un eveniment mai mare, avem un Cimitir, în cartierul Pipera şi au confirmat deja prezenţa reprezentanţii Ambasadelor altor state, fostele state sovietice, precum şi alte state. Noi nu ne facem altceva, decât datoria. Noi trebuie să ne amintim de eroii neamului”, a subliniat Alexey Bulanov.

La Craiova a fost altfel…

Premierul Victor Ponta a declarat în ianuarie 2015, că în opinia sa, relaţiile României cu Federaţia Rusă se vor înrăutăţi pe termen scurt şi mediu atât din cauza conflictului din estul Ucrainei, cât şi a intereselor ireconciliabile ale celor două ţări în privinţa Republicii Moldova. “Nu văd niciun semn de îmbunătățire a relaţiilor României (…) cu Rusia, dimpotrivă, văd o înrăutăţire. Pentru că ceea ce s-a repornit acum în estul Ucrainei continuă, sprijin militar – aşa cum e el, ajutoare umanitare – sau, Doamne fereşte, o extindere a conflictului, evident că situaţia va fi mai rea şi că România îşi va păstra poziţia ca şi Polonia, ca şi ţările baltice, o poziţie intransigentă faţă de ceea ce face Federaţia Rusă”, a afirmat Ponta, într-un interviu pentru jurnalul.ro. Plecând de la această declaraţie de presă am putea să ne dăm singuri răspunsul de ce ieri, la Craiova,  a existat o firavă desfăşurarea a ceremoniei militare de depunere de coroane, fără reprezentanţii administraţiei publice de la nivelul unul sau doi, fără gardă de onoare, fără sobor de preoţi, fără intonare de imnuri, fără defilare. Numai că explicaţia începe să se piardă când diplomaţii ruşi ne trimit la internet şi ne arată că în alte localităţi, în multe altele, paradoxal, lucrurile au stat altfel. Ceremonia s-a desfăşurat cu intonarea imnului, cu defilare, cu sobor de preoţi… etc. „Astăzi a fost destul de diferit, sunt chiar surprins. Au fost oraşe în care evenimentul a fost mai amplu. Una a fost ieri, în Arad sau la Lugoj  (n.r. – miercuri, 6 mai), acolo fiind prezenţi reprezentanţii Gărzii Naţionale, a avut loc şi intonarea imnului şi alta a fost astăzi, la Craiova. Nu înţelegem… Nu pot să spun care a fost exact instructajul. Acum, ce pot să mai zic…?! Cum a fost, a fost, ne mai vedem peste cinci ani….”, a conchis diplomatul rus.