Sute de doljeni şi-au petrecut sărbătorile la spital / De la masa de Paşte, direct la Urgenţă

0
311

Peste 600 de doljeni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat sau au băut prea mult de Paşte. Din noaptea de Înviere şi până luni, în camerele de gardă ale spitalelor sau în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă medicii au lucrat încontinuu, indiferent că a fost vorba de victime ale exceselor alimentare sau bahice. Drobul, ouăle roşii, friptura de miel, dar mai ales alcoolul consumat fără măsură le-au dat bătăi de cap gurmanzilor. Desigur, din peisaj nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut, în mare parte, pe fondul consumului de alcool. Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, nu s-au mai înregistrat urgenţe majore. 

Medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova s-au confruntat şi anul acesta, în zilele de sărbătoare, cu un aflux de pacienţi. Numai în ziua de Paşte, 300 de doljeni au ajuns pe mâinile doctorilor după ce au consumat în exces alcool şi bucate tradiţionale. S-a păstrat aşadar tradiţia anilor din urmă ca, de sărbători, mesele bogate, stropite din plin cu alcool, să aglomereze până la refuz camerele de gardă ale spitalelor. Nici de data aceasta nu s-a făcut excepţie de la regulă şi, în zilele de Paşte – de sâmbătă şi până luni – drobul, friptura de miel sau ouăle roşii au adus la spital nu mai puţin de 600 de pacienţi.

În plus, aşa cum era de aşteptat, consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute, din meniul zilelor de sărbătoare fiind nelipsite agresiunile. Mai bine de 100 de doljeni au ajuns în departamentul traumatologie al Urgenţei, după ce au căzut victime ale unor altercaţii sau au suferit accidente casnice.

Afecţiunile digestive, în top

O categorie aparte au reprezentat-o craiovenii care s-au prezentat la Urgenţă cu afecţiuni digestive după ce au exagerat cu bucatele tradiţionale. Cap de afiş au fost şi de această dată colicile biliare, indigestiile şi pancreatitele. „Chiar dacă numărul de prezentări la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean din Craiova a fost mai mare decât în zilele obişnuite, nu ne-am mai confruntat, ca în alţi ani, cu urgenţe majore. În general au ajuns la noi pacienţi cu tulburări digestive care au abuzat de mâncare şi alcool. Au fost şi destul de multe persoane tratate la traumatologie. În garda de pe 4-5 mai s-au înregistrat 102 prezentări, în cazul a opt dintre acestea fiind necesară internarea. Au exista câteva cazuri de agresiuni, dar şi autoaccidentări. Din fericire nu au fost evenimente foarte importante”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Bolnavii cronic au avut cel mai mult de suferit

Majoritatea celor care au solicitat şi de această dată intervenţia medicilor au fost bolnavii cronic care au uitat de recomandările medicilor şi s-au înfruptat din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Ospăţul de Paşte le-a pus probleme în condiţiile în care ar fi trebuit să ţină cont de regimul alimentar. Au ignorat însă tratamentul prescris de medici şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, unii dintre ei nu şi-au luat tratamentul la timp sau, şi mai grav, au renunţat complet la el. Urmarea firească a acestui fapt, dar şi a consumului excesiv de preparate culinare specifice sărbătorilor pascale, foarte mulţi pacienţi, fie cu suferinţe digestive, fie cu suferinţe cardiovasculare şi-au petrecut sărbătorile pe patul de spital.

În această perioadă, medicii nu s-au confruntat însă numai cu urgenţe. Destul de mulţi au fost şi bolnavii cronic care s-au gândit că un consult medical ar fi numai bun în perioada sărbătorilor pascale. Ca în fiecare an, aceste aşa-zise urgenţe au dat bătăi de cap, mai ales prin prisma faptului că au aglomerat fără motiv camerele de gardă.

Chiar dacă aveau probleme medicale de două-trei săptămâni, aceştia au ales să vină, în ziua de Paşte, perturbând încă şi mai mult activitatea în Urgenţă.