Medicii recomandă vaccinarea împotriva otitei

0
291

Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea împotriva otitei medii acute. Medicii atrag atenţia că dintre toate bolile pneumococice, otita medie acută este cel mai frecvent întâlnită la copii şi susţin că aceasta poate fi prevenită prin vaccinare. Avertizarea vine în contextul actual privind introducerea vaccinării pneumococice în Schema Naţională de Imunizare.

Dat fiind că rata rezistenţei bacteriei la antibiotice este în creştere, un număr important de cazuri nu răspunde la tratament (rezistenţă de peste 60% la peniciline), astfel încât prevenţia prin vaccinare devine o măsură esenţială în controlul bolii. Potrivit statisticilor, copiii sub 5 ani incluşi în colectivitate, care merg la creşă sau grădiniţă, sunt de trei ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu otită medie acută.

Otita medie acută este o boală care se poate manifestă prin durere la nivelul urechii, febră, stare generală de rău, diaree şi afectează 3 din 4 copii cel puţin o dată până la vârsta de 3 ani. În lipsa tratamentului, poate duce la deficit de auz.

Peste 130.000 de cazuri diagnosticate anual în România

Ultimele date disponibile la nivel local arată că în România sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otită medie acută la copii, dintre care 5.480 de cazuri în spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialişti, şi peste 94.000 de cazuri la medicii de familie.

Otita medie acută este o boală extrem de dureroasă, foarte frecventă la copii, este provocată de bacteria pneumococică şi se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severă, febră şi tulburări de somn. Dacă boala se agravează, poate necesita intervenţii chirurgicale. Complicaţiile otitei medii pneumococice pot include mastoidită, paralizie facială, meningită, abces cerebral. Vaccinarea pneumococică asigură protecţia împotriva complicaţiilor şi a suferinţei de zi cu zi.