Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după întrevederea cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, că de la 1 iunie salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, restul de bani, până la 15%, urmând să fie primiţi de către bugetari în funcţie de rezultatele economice, dar cu siguranţă în cursul anului 2012, în lunile octombrie sau noiembrie. Ponta a precizat că ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adică o extensie de 0,35%, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale şi dând asigurări că deficitul nu va depăşi, sub nici o formă, procentul de 3% din PIB impus de UE. Totodată, premierul desemnat a arătat că discuţia de ieri dimineaţă cu delegaţia FMI, BM şi CE este una finală, deoarece acordul de principiu a fost finalizat şi urmează să fie aprobat astăzi, în prima şedinţă a Guvernului său.
Totuşi, vestea reîntregirii salariilor nu se adresează tuturor bugetarilor, după cum a ţinut să avertizeze Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, motivul fiind acela că unii bugetari au salarii la un nivel mai mare decât cel din 2010, iar alţii au primit posturi ilegale. „Această diminuare cu 25% nu s-a operat pe toate domeniile bugetare. Mai mult, deja avem semnale din sistem că anumite categorii bugetare au avut salariul, în ianuarie 2011, mai mare decât în ianuarie 2010. Această reîntregire de salarii s-ar putea, pentru unele categorii din sistemul bugetar, să însemne o stagnare, să nu mai aibă majorare”, a declarat Liviu Pop.
PDL solicită, în schimb, Guvernului Ponta, să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, aşa cum se angajase fostul Executiv, şi nu cu 8%, această decizie reprezentând, în opinia democrat-liberalilor, „un eşec” al negocierilor cu FMI şi CE. Cu atât mai mult cu cât, susţine PDL, banii pentru reîntregirea salariilor cu 16% există. „Comisia de Muncă a Partidului Democrat Liberal solicită Guvernului Victor Ponta să majoreze salariile bugetarilor cu 16%, aşa cum se angajase Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi nu cu 8%, cum a anunţat în această dimineaţă (n.r. – ieri dimineaţă) ministrul Finanţelor, Florin Georgescu. Apreciem că tranşa de majorare de 8% reprezintă un eşec al negocierilor purtate cu FMI şi Comisia Europeană şi arată nivelul de încredere pe care organismele internaţionale cu care România are acorduri îl oferă guvernării de stânga instalate în ţara noastră”, se arată într-un comunicat transmis de PDL.