Guvernul Ponta, validat de Parlament

0
798

Guvernul Victor Ponta a obţinut, ieri, votul de învestitură al Parlamentului, la o săptămână după prezentarea oficială a listei miniştrilor. Reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere, condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga, 284 de senatori şi deputaţi au votat în favoarea noului Cabinet. Este vorba despre aleşii USL, cei ai UNPR şi minorităţile, altele decât cea maghiară, în vreme ce PDL-iştii şi UDMR-iştii, aşa cum deja anunţaseră public, au votat împotrivă. Odată cu echipa de miniştri, premierul Victor Ponta a prezentat în faţa Parlamentului şi programul de guvernare, subliniind că „ceea ce am promis în programul de guvernare vom pune în practică în următoarele 6 luni, apoi vom veni în faţa românilor pentru a da socoteală sau pentru a cere un mandat nou”. După votul de învestitură, membrii Cabinetului Ponta au mers la Palatul Cotroceni, pentru depunerea jurământului.

„S-a vorbit foarte mult în aceste zile, sigur, într-un mod oarecum ciudat, că n-ar fi o majoritate legitimă, tocmai de cei care beneficiaseră, până acum o săptămână, de o majoritate”, a arătat Victor Ponta. El a ţinut să reamintească faptul că, în 2008, la votul popular, reprezentanţii PSD, PNL şi PC au obţinut majoritatea mandatelor, conform voinţei populare. În concluzie, a continuat Ponta, „aceasta este, în sfârşit, o majoritate legitimă”. Referitor la sine, acesta a remarcat că „sunt prima persoană desemnată să ocupe funcţia de prim-ministru care şi-a serbat majoratul după 1989. Am crescut în democraţie”, iar despre miniştrii săi a spus că oricare, „dacă va fi considerat o vulnerabilitate, îi voi solicita să părăsească Guvernul”. Totodată, Victor Ponta a anunţat că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună, în prima şedinţă a Guvernului său, de astăzi, o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Executiv către primăriile PDL să fie recuperaţi: „Mă angajez ca Fondul de rezervă să nu mai fie folosit niciodată pe criterii politice, pentru campanii electorale, ci doar conform legii, pentru situaţii cu adevărat de urgenţă. Mai mult, am solicitat specialiştilor din Ministerul Finanţelor ca mâine (n.r. – astăzi), printr-un act normativ, să încercăm să recuperăm acei bani, de 170 milioane euro, şi să-i folosim acolo unde avem cu adevărat nevoie, la reîntregirea pensiilor şi a salariilor”.

„În sfârşit, avem un prim-ministru de-adevăratelea, adică astăzi îi încetează mandatul de prim-ministru domnului Traian Basescu. (…) Guvernul debarcat acum o săptămână nu ştia că poate să dea banii înapoi pensionarilor. Actuala echipă, care se pregăteşte să ia ştafeta, nu a putut să facă o minune într-o săptămână. Nu a avut de făcut decât să analizeze cifrele”, a remarcat liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

„Aveţi în faţă primul program de guvernare din ultimii 22 de ani care nu conţine nici un capitol cu privire la minorităţi naţionale. Nu există nici măcar o frază, o propoziţie. (…) Guvernul, în această materie, se întoarce în cea mai neagră epocă a secolului trecut, cea a negării existenţei noastre. (…) Nu vom fi de acord, nu vom accepta să ne întoarceţi într-un trecut în care minorităţile aveau de ales între a tăcea, a accepta sau a pleca”, a acuzat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, care a vorbit în numele PDL, a reamintit USL că „aţi contestat fosta coaliţie de guvernare şi aţi spus că UNPR nu a intrat legal în Parlament. Astăzi cereţi un vot de încredere în urma unei majorităţi create în urma unui protocol cu UNPR”. Referitor la „cinstea şi onestitatea oamenilor” din Cabinetul Ponta, Blaga a atras atenţia lui Victor Ponta că „după numai câteva zile, aţi renunţat la două propuneri. Din păcate, se regăsesc în Cabinetul dumneavoastră încă patru propuneri contestate”.