Spiritul lui Nea Mărin, prezent la Băileşti, la inaugurarea Casei Memoriale care îi poartă numele

0
418
 Pe 7 aprilie, la Băileşti, a fost inaugurată Casa Memorială “Amza Pellea”, chiar de ziua Marelui Actor. Lucrările de renovare au început în vara anului trecut, fiind executate de Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Câteva sute de băileşteni au ţinut să participe la inaugurare, iar Parcul Tineretului din localitate a fost neîncăpător, acolo rulând pelicula “Nea Mărin miliardar”. Emoţii foarte mari, iar fiica lui Amza Pellea, Oana Pelea fost cea care depus eforturile realizării acestui obiectiv, fiind prezentă la inaugurare. Pentru toată lumea, Nea Mărin n-a murit, ci este undeva , acolo Sus, şi ne zâmbeşte.

 Casa, în stil neobaroc, a fost construită în anul 1908, aici copilărind Marele Actor Amza Pellea. “Au fost făcute lucrări de reparații la acoperiș, fiind păstrat stilul în “solzi de peşte”, oltenesc, au fost refăcute tencuieli interioare la pereți și tavane,  s-a refăcut instalația electrică. Totodată, s-au executat lucrări de hidroizolație, gen de lucrare tehnică folosită cu predilecție în cazul imobilelor monument istoric. Au fost refăcute tencuielile exterioare, avându-se în vedere și elementele decorative exterioare. Stucaturile, care nu au putut fi conservate au fost refăcute prin realizarea unor mulaje. De asemenea, a fost înlocuită tocăria la uși și ferestre, identică cu cea originală, s-a executat branșamentul imobilului la rețeaua de apă și canalizare a municipiului Băilești, cât și alte lucrări specifice. Fiecare dintre încăperile casei găzduiește câte o expoziție în memoria actorului și aduce în fața celor care trec pragul atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită. Totodată, aici va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”. Casa Memorială este prima care intră în administrarea Muzeului Olteniei. În sala multimedia, se pot efectua activităţi pentru elevi. Până pe 1 iulie, accesul publicului va fi gratuit”, a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei. La rândul  său, Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat : “Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi aici, la inaugurare, pentru că aţi dovedit că Amza Peleea este nemuritor. dar, în primul rând, mulţumim doamnei Oana Pellea. ” 

Oana Pellea : “Să domnească veselia şi generozitatea, pe care tata le-a dăruit din plin”

Casa Memorială nu este încă desăvârşită, aceasta urmând să fie îmbogăţită cu materiale care au aparţinut Marelui Actor. “Mi-am dorit de foarte mult timp să deschid această Casă Memorială, în amintirea tatălui meu, care va rămâne viu pentru noi toţi. Nu puteam fără sprijinul Muzeului Olteniei, al directorului acestuia, Florin Ridiche, şi al Consiliului Judeţean Dolj, preşedinte Cosmin Vasile. Sunt cuprinsă de emoţii, de – abia îmi găsesc cuvintele. Toate obiectele sunt donate de mine, dar vor veni şi altele. În primul rând, sunt în discuţii pentru a prelua costumaţia în care tata a jucat în “Mihai Viteazul”, care este la Buftea. Este mai dificil, dar nu mă las, că de asta sunt olteancă. Aici vreau să se audă numai râsete, în primul rând ale copiilor. Să fie un fervent pentru ei, să vină şi să deschidă ateliere de creaţie, în sala multimedia. Să domnească veselia şi generozitatea, pe care tata le-a dăruit din plin”, a spus Oana Pellea. Şi, cum Amza Pellea a dăruit zâmtete şi veselie românilor, într-o perioadă pe care o ştim cu toţii ce devenise, seara nu se putea încheia decât cu rularea, în Parcul Tineretului din municipiu, arhiplin , a filmului “Nea Mărin Miliardar”. Spritul lui Amza era prezent…