FIFA propune prelungirea contractelor jucătorilor

0
259

FIFA a emis o serie de recomandări şi propuneri, în contextul special creat de blocajul la nivel mondial produs de coronavirus. Printre acestea, forul internaţional discută despre prelungirea de la sine a contractelor jucătorilor, care se încheie în curând, până la finalul acestui sezon.

“Contractele jucătorilor expiră de obicei la finalul sezonului, având dată limită tocmai data de final a acestuia, dar fotbalul fiind suspendat în cele mai multe țări, devine evident că finalul sezonului nu va fi la data așteptată. Astfel, se propune prelungirea duratei contractelor până la noua dată de final a sezonului, în acord cu intenția inițială a părților semnatare la încheierea contractului și protejând stabilitatea și integritatea sportivă.

Un principiu similar se aplică pentru contractele care urmau să înceapă la startul noului sezon, intrarea acestora în vigoare fiind amânată până data startului efectiv al sezonului viitor.

FIFA recomandă cluburilor și jucătorilor să găsească împreună înțelegere și soluții pentru contractele dintre aceste entități care nu pot fi executate în această perioadă.

Este, în primul rând, în sarcina părților să se adapteze contextului specific din fiecare țară, dar FIFA recomandă o evaluare imparțială a tuturor aspectelor privind fiecare situație în parte, incluzând măsurile guvernamentale în sprijinul cluburilor și jucătorilor, legate de amânarea sau reducerea plăților și acoperirea eventualelor asigurări.

Dacă părțile nu se pot înțelege și, pe cale de consecință, cazurile ajung la FIFA, factorii care vor fi luați în considerare pentru soluții corecte și echilibrate pentru ambele părți vor fi:

  • existența unui demers real din partea clubului de a ajunge la o înțelegere cu jucătorii
  • situația financiară a clubului
  • proporționalitatea oricărei ajustări aduse contractelor jucătorilor
  • situația venitului net al jucătorilor după orice ajustare a contractului
  • echitate în tratarea jucătorilor
  • FIFA este flexibilă și va permite mutarea perioadelor de transferuri în intervalul dintre finalul sezonului vechi și startul noului sezon, fiind necesară adaptarea cadrului regulamentar obișnuit la noul context factual.
  • În același timp, FIFA va încerca să asigure, pe cât posibil, un nivel general de coordonare, ținând cont de nevoia de a proteja regularitatea, integritatea și buna funcționare a competițiilor, astfel încât rezultatele sportive ale fiecărei competiții să nu fie perturbate.

Federația Română de Fotbal a făcut deja un demers, solicitând FIFA modificarea perioadei de transferuri din vară, astfel încât un jucător să poate fi transferat doar după finalizarea sezonului competițional. În aceste condiții, integritatea competiției nu ar avea de suferit.