“Bacalaureatul”, cu 28 de tineri români și bulgari

0
292
Asociația Tinerilor Olteni Solidari implementează, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2019, proiectul ”Bacalaureatul”, finanţat  de Comisia  Europeană prin programul ERASMUS+, Acţiunea-cheie 1 – Mobilitatea persoanelor în scop educaţional. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Liceul  ”Hristo Botev” din Oreahovo, Bulgaria și are ca scop cresterea implicării active în societate a 28 de tineri romani și bulgari, in domeniul conștientizării tinerilor si comunităților asupra corupției si birocrației, utilizand resursele din comediile unor dramaturgi celebri din cele două țări.
În perioada 31 martie – 6 aprilie a avut loc a doua mobilitate a proiectului, în Craiova.
Tinerii au prezentat centralizarea chestionarelor aplicate in România și Bulgaria unui număr de peste 300 de elevi de liceu, care arată ca aceștia se simt neputincioși în fața unor fenomene de corupție, consideră că opinia lor nu va fi ascultată și nu cred că alți tineri i-ar susține în demascarea unor fapte de corupție. Aceste rezultate le-au întărit ambelor echipe convingerea că activitațile proiectului sunt necesare pentru a contribui la schimbarea mentalitătii tinerilor din jurul lor.
În Craiova, tinerii români au prezentat adaptări ale schiței ”Bacalureatul” de I.L. Caragiale și secvențe din ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu (spectacol realizat de echipa de teatru a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară si premiat la Competiția Tinereții).
Ulterior, tinerii au lucrat împreună pentru a realiza scenarii de teatru forum cu subiecte actuale despre corupție.
În etapa de următoare, în lunile mai-octombrie, cele două echipe își propun sa prezinte aceste scenarii unui public cât mai numeros și să realizeze dezbateri pe tema posibilităților de combatere a corupției cu tineri din liceele din România și Bulgaria.