Ziua Internaţională a Romilor

0
1565

08 Aprilie 1971. Londra. Primul Congres Mondial al Romilor. De aici începe totul. Un steag. Un imn. Gelem, gelem. De atunci, timpul se scurge implacabil, în nesfârşita clepisdra a istoriei.

  1. Firul tradiţiei este tors de generaţii şi generaţii.

La 8 Aprilie, în fiecare an, este celebrata Ziua Internaţională a Romilor.

romeoDacă vorbim despre Ziua Internaţională a Romilor, atunci trebuie să facem referire la unitate. Indiferent de neam. Este proverbială unitatea romilor, dar vicisitudinile tranziţiei îşi lasă urmele şi asupra noastră. De aceea, acum – poate mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate. Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.

        Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război  Mondial. Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.

           La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

           În 2006, la initiaţiva  domnului deputat  Nicolae Păun, data de 8 aprilie devenea, oficial, ”Sărbătoarea etniei romilor din România”.
Astfel, prin Legea 66/2006, se prevede: ART. 2 (1) Ministerul Culturii şi Cultelor, autorităţile administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi financiar organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.

           romeo1 Luptăm legal-instituţional, pentru a ne integra social. Dar aceasta integrare, în fiecare etapă a complexităţii sale, niciodată nu poate fi realizată dacă nu rămânem uniţi. Dincolo de convingerile politice sau de starea materială.

          Partida Romilor PRO EUROPA a devenit o organizaţie importantă a minorităţilor din România. Avem oameni reprezentativi, atât în Parlament, cât şi în ministere. Avem locuri speciale în învăţământul superior. Avem deschidere din partea autorităţilor publice locale. Toate acestea sunt destinate tuturor romilor din România. Ba chiar tuturor romilor cetăţeni români, răspândiţi în Europa şi pretutindeni, în lume.

          Îmi doresc de Ziua Internaţională a Romilor să prezint craiovenilor adevăratele noastre valente. Să arătam tradiţiile noastre. Să arătam partea frumoasa si interesanta a vietii tiganilor. Nu, nutrebuie sa ne fie ruşine să spunem că suntem tigani. Aceasta ne este originea.  Ruşine trebuie să le fie celor care se dezic de strămoşi. Eu cred că până la urmă, caracterul este cel care trasează personalitatea unui om. Cultura, nivelul de educaţie. Într-un cuvânt, civilizaţia. Când copiii romi merg la şcoală, ei nu sunt dintr-un anume neam. Sunt şi ei copii şi sunt aparţinători ai etniei rome. Dar sunt şi cetăţeni români.

          Îmi doresc la 08 aprilie 2017 să reuşesc să adun la un loc toate organizaţiile neguvernamentale din Craiova si din judetul Dolj. Daca vreti – pentru ca tot vorbim cu totii limba români oriunde pe planeta. Ziua Internaţională a Romilor, de anul acesta, să fie un nou început. Un început al conştiinţei. Un început al preţuirii valorilor spirituale tradiţionale.  Un început al concretizarii speranţelor de mai bine.

          romeo2Anul acesta, celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, la Craiova, va cuprinde mai multe evenimente, pe durata a trei zile. Nu avem numai responsabilitatea municipiului şi a judeţului, deoarece la Craiova a început să Fiinţeze un Centru Regional al Partidei Romilor PRO EUROPA: Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi.

          În ziua de 06 aprilie, am prezentat un film educative în Sala de Spectacole a Liceului de Arte Marin Sorescu şi la Şcoala generală nr. 19, din cartierul Catargiu.

           Pe 07 aprilie  am mers la Penitenciarul de Maximă Siguranţă. Acolo vom susţine un program cultural-educativ pentru detinuţii de etnie romă şi nu numai. Toţi suntem oameni şi cine a greşit şi plăteşte are dreptul la educaţie şi la o a doua şansa. În aceeaşi zi, vom organiza un concert la Teatrul Play. Vor participa 200 de elevi şi student de etnie romă, care vor interpreta şi vor audia muzica clasica şi de café-concert. Acest program se intitulează O cafea cu…rom!

          08 aprilie 2017, ziua cea mare, Ziua Internaţională a Romilor. Pe zi, ne vom vedea în Piata Mihai Viteazul, în centrul civic al municipiului Craiova. Aici, vom prezenta o expoziţie de artă fotografică şi de pictura. Expozanţii sunt artişti de etnie romă, iar temele alese sunt dintre cele legate de viaţa şi istoria romilor. Tot aici, vom amplasa 10 corturi tradiţionale, ţigăneşti. În interiorul fiecarui cort va fi prezenta o familie tradiţională de romi, care va reprezenta cate un neam: costorari, ursari, aurari, lăutari, lingurari. Aceştia, la rându-le, vor prezenta obiceiuri şi mesteşuguri tradiţionale, într-un decor autentic. Afară, lângă corturi, vor fi interpretate cântece şi dansuri tradiţionale.

          Spre seara, vom poposi în somptuoasa sala de concerte a Filarmonicii Oltenia. În prezenţa unor invitaţi de seama – reprezentanţi ai autorităţilor publice, oameni de cultură şi de învăţământ – vom audia un concert extraordinar. Spectacolul va fi deschis de către excepţionalii elevi ai extraordinarului cor de la Liceul de Arta Marin Sorescu. Partiturile de debut, vor fi Imnul Naţional al României şi Imnul Internaţional al Romilor – Gelem, gelem.

          Îşi vor da concursul, artişti celebri, de etnie romă, care evoluează în orchestre din Europa, aceştia urmând a interpreta într-o manieră inedită, diferite piese muzicale clasice şi tradiţionale. Seara va fi completată cu Taraful Puiu Bucataru, solista Mona Idolu şi nu în ultimul rând, inegalabilii şi nepreţuiţii noştri prieteni şi artişti Cornelia Catanga şi Aurel Padureanu.

          Premise există. Sprijin avem. Poate nu întotdeauna cel mai asteptat, dar cu siguranta din cel necesar. De noi, depind restul. Înţelegerea fenomenului integrarii sociale a romilor prin educatie si invatamant, dar şi prin unitate, rămân atributele noastre, ale etniei. Noi suntem cetăţeni români, de etnie romă. Ne vom celebra Ziua Internaţională într-un context social românesc. Nu ne uităm originile, dar nu ne uităm nici ţara şi oraşul in care ne-am născut, în care am crescut şi în care ne creştem copiii şi în care vrem să ne vedem nepoţii mari.

             Cu drag şi aleasă consideraţie pentru toţi distinşii noştri cititori,

Romeo TIBERIADE

Preşedinte Partida Romilor PRO EUROPA Sucurdala Dolj

Preşedinte Centrul Zonal pentru Romi al Partidei Romilor PRO EUROPA