După ce au fost reţinuţi împreună cu alte 8 persoane / Primarul şi viceprimarul din Mârşani, cercetaţi în libertate pentru abuz în serviciu

0
988

Primarul şi viceprimarul comunei Mârşani, împreună cu alte opt persoane, au petrecut noaptea de miercuri spre joi în arestul IPJ Dolj, fiind reţinuţi în urma celor 12 descinderi de miercuri. Deşi, iniţial, reprezentanţii IPJ Dolj îl incluseseră şi pe secretarul primăriei în lista suspecţilor, acesta nu are nici o implicare în dosar, după cum au precizat, ieri, anchetatorii. Contabila Primăriei Mârşani, doi diriginţi de şantier şi doi administratori de firme s-au aflat, în schimb, printre cei reţinuţi. Cu toţii sunt acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, uzurparea funcţiei şi infracţiuni de fals, prejudiciul creat fiind de peste 340.000 lei. Aseară, Judecătoria Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a celor 10 inculpaţi, care vor fi cercetaţi, în continuare, în stare de libertate.

Constantin Ghencioiu

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, în urma probatoriului existent şi a audierilor făcute ieri după-amiază, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 ore faţă de Constantin Ghencioiu, 67 de ani, din Mârşani (primarul comunei), Laurenţiu Răducanu, de 35 de ani (viceprimar), Marcel Gugu, de 60 de ani, din Craiova (fost director la Şcoala nr. 1 Mârşani), Constanţa Anghel, de 63 de ani (contabila primăriei), Marioara Dan, de 55 de ani, din localitatea Mârşani (contabil la Şcoala nr.1 Mârşani), Tudor Cîrjaliu, de 46 de ani, din comuna Mîrşani (administrator al unei societăţi comerciale), Mădălina Tănăsescu, de 34 de ani, din Craiova (tot administrator de societate comercială), Marcel Tănăsescu, de 62 de ani (proiectant), Daniela Mitre, de 50 de ani, din Craiova (diriginte şantier) şi Paul Brădiş, de 47 de ani, din Craiova (diriginte şantier). Reprezentanţii IPJ Dolj au mai precizat că secretarul Primăriei Mârşani nu este vizat de cercetări, aşa cum, dintr-o eroare, au anunţat ieri.

Primăria Mârşani

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au comunicat faptul că, „în perioada 2009 – 2015, G.C., reprezentanţii U.A.T.C. Mârşani, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, au încheiat contracte de achiziţii directe de produse şi servicii cu diferite societăţi comerciale, respectiv au atribuit prin organizarea unor licitaţii publice trucate contracte de achiziţii unor societăţi comerciale, acceptând, astfel, la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate sau executate în realitate. Astfel, primarul comunei Mârşani a concesionat un teren unei societăţi comerciale cu încălcarea Hotărârii Consiliului Local Mârşani, prejudiciind bugetul local. De asemenea, în cazul unor contracte de prestări servicii având ca obiect reabilitarea unor imobile, alimentarea cu apă în sistem centralizat şi pietruirea unui drum comunal, au fost efectuate plăţi nejustificate. Prin plăţile nelegale efectuate de către reprezentanţii U.A.T.C. Mârşani, s-a produs un prejudiciu total bugetului consolidat al statului în valoare de peste 340.000 lei.

Activitatea infracţională s-a derulat cu complicitatea proiectantului şi a celor doi diriginţi de şantier, precum şi a executanţilor de lucrări, au mai precizat reprezentanţii IPJ Dolj. Ieri după-amiază, cele 10 persoane au fost prezentate Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă. Hotărârea a fost luată târziu, iar magistraţii au respins arestarea preventivă a celor 10 inculpaţi, aceştia fiind puşi în libertate. Procurorii pot contesta hotărârea la Tribunalul Dolj.