Un parc industrial româno-chinez va fi construit la Craiova

0
376

Aflat în Craiova pentru a inaugura lucrările la cartierul de locuințe de pe strada „Caracal”, care se realizează cu capital chinez, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a avut și o întrevedere cu autoritățile din Craiova și Dolj. A doua mare investiție după proiectul imobiliar se pare că va fi crearea unui parc industrial în Bănie care va fi ocupat în totalitate de investitori chinezi. Autoritățile locale i-au transmis ambasadorului că sunt interesate de deschiderea unor fabrici pentru construcția de trenuri rapide, buldozere și componente de parcuri fotovoltaice.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a venit, ieri, la Craiova pentru a participa la deschiderea lucrărilor de construcție a cartierului de locuințe de pe strada „Caracal”. Înainte de acest eveniment, a avut și o întâlnire cu autoritățile locale în cadrul căreia s-a discutat despre următoarele investiții pe care chinezii le-ar putea face aici. „Întâlnirea a fost foarte fructuoasă pentru că ne-a dat prilejul să aflăm mai multe amănunte despre discuții pe care le-am avut până acum cu reprezentanții Ministerului Economiei din China. Este vorba despre deschiderea unui parc industrial în Craiova cu firme din China. În urmă cu câteva luni, s-a aprobat un schimb comercial între Ministerul Econmiei din China și Ministerul Economiei din România care presupune dezvoltarea a șase parcuri industriale în România cu capital din China. Una din șase locații se va afla la Craiova”, a precizat primarul Craiovei, referindu-se la parcul industrial care ar urma să fie deschis la Craiova pe baza unei colaborări româno-chineze. Lia Olguța Vasilescu a menționat că s-au purtat discuții aplicate vizavi de tipurile de investiții care ar putea să intre din China pe piața din Craiova. „Am avut mai multe recomandări, dar pe noi ne interesează trenurile rapide, pe care Guvernul României vrea să le introducă și în Craiova și atunci de ce nu s-ar produce aici. Am discutat, de asemenea, despre o fabrică de buldozere pe care ne-o dorim la Craiova și pentru care am stabilit deja un prim contact atunci când am efectuat o deplasare în China”, a punctat investițiile pe care municipalitatea le așteaptă din partea chinezilor.

Ambasadorul Chinei a remarcat condițiile oferite investitorilor, în Craiova

Ambasadorul Xu Feihong a mărturisit că a fost o mare plăcere să viziteze Craiova pentru prima dată, cu atât mai mult cu cât scopul principal a fost să participe la inaugurarea cartierului de locuințe pe care-l ridică investitorii din țara sa. Înaltul diplomat a scos în evidență colaborarea strânsă între părțile română și chineză, subliniind faptul că va impulsiona și mai mult această relație în toate domeniile. „Am discutat despre potențialul uriaș de colaborare și cu toții avem convingerea că, pe fundalul relațiilor de prietenie româno-chineze, putem să consolidăm acest lucru la nivel central și local”. Ambasadorul Chinei a arătat că atât municipiul Craiova, cât și județul Dolj dispun de condiții favorabile pentru investiții. „Craiova este în colaborare cu China pentru a înființa un parc industrial, iar pentru acest proiect, Ministerul Comerțului din China lucrează cu Ministerul Economiei din România. Sperăm ca firmele chineze să folosească facilitățile și condițiile favorabile geografice din Craiova”.

Firmele din China, invitate să fabrice componente fotovoltaice

Președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa, a amintit despre colaborarea mai veche pe care Doljul o are cu provincia Guangdong din China și l-a asigurat pe ambasador că județul este pregătit să îi primească pe investitorii din țara sa. „Am abordat mai multe probleme, în mod special cele de natură economică. Le-am prezentat deschiderea autorităților române, doljene, ale Craiovei, ale guvernului României în ceea ce privește investițiile chineze și, de asemenea, modul în care suntem pregătiți să îi primim pe investitori în locuri speciale, în parcurile industriale. Avem facilități deosebite, sunt acolo investiții ale noastre în ceea ce privește aducerea utilităților până la poarta fabricii, absența oricăror taxe”.
Totodată, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că investițiile chineze din România nu sunt la nivelul puterii financiare pe care o are această țară. „Respectăm poporul chinez și ne simțim foarte apropiați, dar considerăm că investițiile chineze în România sunt foarte mici, schimburile comerciale fiind undeva la 4-4,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă foarte puțin pentru această țară extraordinară, pentru această putere economică financiară, politică, militară cum este China”.
Cât privește Craiova, Ion Prioteasa i-a prezentat ambasadorului Chinei câteva avantaje pe care le-ar avea o investiție în componente fotovoltaice. „Având în vedere că județul Dolj este cel mai însorit din România, cu 210 zile de soare pe an, o fabrică care ar produce componente pentru captarea energiei solare, deschisă la Craiova, ar fi binevenită. Componentele ar putea să se vândă nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană având în vedere situația energetică care preocupă, în prezent, întreaga Europă”, a menționat președintele Ion Prioteasa.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU