Bolnavii, puşi în încurcătură de Ziua Mondială a Sănătăţii

0
371

Chiar dacă, de obicei, prima zi a săptămânii este şi cea mai aglomerată la Spitalul Judeţean din Craiova, multe cabinete din policlinică au rămas ieri închise. A fost zi liberă în sistemul sanitar şi o parte din cadrele medicale nu au lucrat. Motivul: a fost Ziua Mondială a Sănătăţii.  Câţiva pacienţi, care nu se aşteptau să găsească închis la policlinică, au venit de dimineaţă pentru consultaţie, dar au fost nevoiţi să facă repede cale întoarsă.  E drept, serviciile de urgenţă au asigurat asistenţa medicală pentru cazurile grave.

Ziua Mondială a Sănătăţii a golit policlinica Spitalului Judeţean din Craiova. Încă de dimineaţă, bolnavii, care s-au prezentat pentru consultaţie la doctor, s-au văzut nevoiţi să bată drumul înapoi fără să fi rezolvat ceva. Asta, deşi, au tot încercat uşile sperând că acestea se vor deschide într-un final. Situaţia a fost cu atât mai deranjantă pentru cei veniţi din afara oraşului care au pierdut timp şi au cheltuit bani fără să-şi rezolve problemele medicale. Nici pacienţii din Craiova nu au fost însă mai fericiţi. „Nu ştiam că este zi liberă. Am aflat acum că nu se lucrează pentru că e Ziua Mondială a Sănătăţii. Mi se pare un pic ciudat ca tocmai într-o astfel de zi bolnavii să aibă de suferit. Nu avem nici atâţia bani şi nici timp să batem în fiecare zi drumul până la spital pentru o consultaţie”, a declarat Ana Dumitrescu, din Craiova.

Au venit degeaba la spital

În aceeaşi situaţie au fost ieri şi pacienţii care au venit din alte judeţe vecine Doljului. Cei mai mulţi s-au plâns că au dat banii degeaba pe drum şi vor trebui să se întoarcă, cel mai probabil săptămâna viitoare, la Craiova. Niciunul dintre ei nu fusese anunţat că este Ziua Mondială a Sănătăţii şi că nu se lucrează în policlinică. „Eu de unde era să ştiu că este închis? Cel puţin un medic ar trebui să fie în permanenţă aici. Dacă sunt bolnav trebuie să merg neapărat la urgenţă? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Cred că ar trebui să se stabilească asta odată. Eu vin tocmai din Olt şi am bătut atâta cale degeaba. Nu m-a văzut niciun doctor şi nici eu pe el. Mie cine-mi dă banii înapoi? În plus, mai e şi timpul pierdut. Un spital cum este nr. 1 nu ar trebui să se confrunte cu o astfel de situaţie”, a mărturisit mâhnit Ştefan Botescu, un pensionar din judeţul Olt.

După ce s-a asigurat că într-adevăr uşa la care tocmai bătuse este închisă, o femeie în vârstă de 75 de ani, resemnată, şi-a făcut planuri pentru o altă zi. „Aveam programare. Doctorul mi-a spus să vin săptămâna asta, dar nu a specificat în ce zi. Eu am crezut că e bine luni. Nu înţeleg de ce nu lucrează, e vreo zi naţională?”, a încheiat cu amărăciune pensionara.

Spitalele revin de astăzi, la programul normal de lucru

Ieri, în judeţul Dolj, majoritatea unităţilor sanitare au funcţionat cu program de zile libere, rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale fiind asigurată prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă. În ceea ce priveşte municipiul Craiova, non-stop au funcţionat Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic „Boli Infecţioase” din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. La fel Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj şi SMURD.  De asemenea, au funcţionat centrele de permanenţă din din Craiova (două), Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Sadova, Vârvoru de Jos şi Piscu Vechi.

Începând de astăzi toate unităţile medicale îşi reiau programul normal de lucru, inclusiv cabinetele medicilor de familie.

Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie, pentru a marca înfiinţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii a fost coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.