Justiţia ca o „piesă de decor”

0
387

Premierul Emil Boc şi Guvernul desconsideră Instituţia Parlamentului, prin impunerea anagajării răspunderii guvernamentale ca principală metodă de legiferare în România, iar Justiţia devine o simplă „piesă de decor”, consideră deputatul liberal Ionuţ Stroe.

Ionuţ Stroe

Acesta a declarat, ieri, că Guvernul a pus gând rău puterii judecătoreşti, prin încercarea Guvernul Boc de a anula hotărârile judecătoreşti. «Cel mai concludent exemplu în acest sens este modul în care acţionează cu legea privind creşterea salariilor cadrelor didactice. Guvernul a fost mandatat de conducerea coaliţiei aflată la putere să-şi asume încă odată răspunderea – nici nu mai ţin minte a câta oară –, pe un pachet legislativ pentru un proiect de lege agramat, realizat cu metoda „copy-paste”, care desfiinţează o hotărâre, o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conţinutul acesteia referindu-se foarte clar la modul în care Executivul îşi doreşte să limiteze şi să plafoneze drepturile salariale ale profesorilor în România», a exemplificat deputatul doljean. „Premierul Boc încearcă să-şi motiveze acţiunea repetând că nu sunt bani, că România nu poate să cheltuie mai mult decât produce. Dar trebuie să ne aducem aminte că situaţia descrisă de domnul Boc este o urmare a guvernării ultimilor ani de zile. Premierul ne spune în ultimele două zile că vor respecta totuşi aceste hotărâri, dar că salariile vor fi plătite plafonat, începând cu 2012”, a explicat Ionuţ Stroe. Acesta a mai spus că Guvernul Boc lucrează la o strategie multianuală, care va produce efecte în perioada 2012-2014, în aceeaşi perioadă în care atât guvernanţii, cât şi restul partidelor de la putere, vor fi, probabil, în băncile opoziţiei.

„De ce acest Guvern Boc nu a luat în considerare că instanţele vor acorda dreptate profesorilor şi de ce nu a ţinut cont de acest lucru, ca să existe prevederi bugetare, conform acestui fapt”, a întrebat retoric deputatul PNL Ionuţ Stroe, reamintind apoi că în cazul pensiilor militare au existat bani pentru a ceea ce justiţia a hotărât. „Dacă Emil Boc şi Guvernul, care vremelnic conduce această ţară, au impresia că mai pot păcăli în vreun fel profesorii sau pe români, eu cred că se înşeală amarnic, mai ales că mai spuseseră că termenul pentru revenirea veniturilor bugetarilor la nivelul salarial era la vremea respectivă 31 decembrie şi, bineînţeles, nu s-a ţinut cont de aceste lucruri”, a concluzionat liberalul.

„Cineva a insistat pe lângă ministwerul Sănătăţii”

Cât despre lacătul pus mai multor spitale din ţară, deputatul Ionuţ Stroe este de părere că dacă Executivul ar fi avut şi soluţii alternative la blocarea accesului cetăţenilor la serviciile de sănătate, iniţiativa poate ar fi dus la eficientizarea sistemului sanitar românesc, una dintre soluţii fiind parteneriatul public-privat. „Cred că şi în România există iniţiativă din partea investitorilor în a participa în parteneriat cu statul şi în a privatiza spitalele. Este, din punctul meu de vedere, ineficient şi dezastruos modul  de abordare a problemelor spitalelor. Nu s-a ţinut cont de nici un fel de soluţie alternativă la închiderea lor”, a opinat Stroe.

Despre faptul că spitalele din Dolj au scăpat de închidere, deputatul este de părere că probabil numai o discuţie aparte cu ministrul a făcut ca doljenii să nu fie ghinionişti ca restul conaţionalilor. „Nu ştiu cât de norocoşi suntem, dar, în mod cert, probabil că cineva, într-un fel sau altul, a insistat pe lângă ministrul Sănătăţii, pentru că în etapa iniţială Doljul figura cu câteva spitale pe listă. Important e că au fost salvate, dar, mult mai important e modul în care va fi gestionată situaţia în aceste spitale. Vreau să cred că spitalele din Dolj vor beneficia de pe urma atenţiei şi grijii acestui guvern şi că vor fi încercate soluţii alternative de a salva şi rentabiliza aceste spitale. Cu siguranţă timpul ne va demonstra bunele intenţii sau doar deciziile bune pe care le-au luat guvernanţii în ceea ce priveşte spitalele din Dolj”, a conchis Ionuţ Stroe.