Mircea Geoană despre întâlnirea cu liderii ucrainieni

0
1141

Secretarul-general adjunct al NATO, Mircea Geoană, le-a transmis liderilor ucrainieni, cu care s-a întâlnit, că se întâmplă ceva în relaţia dintre Ucraina şi România, precizând că românii au fost solidari cu ei de la începutul războiului. Mircea Geoană crede că o discuţie directă între autorităţile române şi cele ale Ucrainei trebuie să aibă loc.

Mircea Geoană a fost întrebat dacă diferendul legat de canalul Bâstroe ar putea schimba percepţia românilor faţă de Ucraina şi faţă de războiul din Ucraina: „Eu nu cunosc detalii, că sunt detalii tehnice şi înţeleg că au început ceva discuţii. Dar eu le-am spus liderilor ucraineni cu care m-am întâlnit, m-am întâlnit şi Munchen, m-am întâlnit şi la Bruxelles, mă întâlnesc des cu ei, pentru că colaborăm foarte bine cu ei şi le-am spus ca şi coleg, „Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească!”.

Şi e păcat de Dumnezeu, pentru că românii au fost şi româncele am fost excepţional de solidari cu ei şi istoria României cu Ucraina nu a fost simplă istoric, nu a fost simplă niciodată. Şi e acolo o chestiune care trebuie tratată. Şi polonezii au avut cu ucrainenii probleme şi mai mari decât noi. Au avut bucăţi de sute de kilometri de ţară mutată către vest şi Prusia Orientală e astăzi Polonia, Ucraina de Vest şi Belarus a fost Polonia. Deci au probleme alţii mai complicate”, a mai spus Mircea Geoană.