Papură “Cu FCSB trebuie să ne autodepăşim”

0
244

Antrenorul Universităţii Craiova, Cornel Papură, a prefaţat derby-ul cu FCSB, de duminică, ora 20.30, de pe Arena Naţională, spunând că jucătorii săi sunt afectaţi după eliminarea din Cupa României, dar că trebuie să se autodepăşească pentru a face faţă unei asemenea confruntări precum cea din week-end. Papură le dă ca exemplu elevilor săi atitudinea unei alte rivale, Dinamo, care a reuşit să învingă recent pe FCSB, în ciuda sezonului mai slab pe care îl parcurge formaţia din Ştefan cel Mare.

„Ne aşteaptă un meci important, trebuie să ne autodepăşim dacă vrem să reuşim ceva, să avem atitudine şi concentrare. Nici Dinamo nu a avut sezon extraordinar, dar s-au autodepăşit în meciul cu FCSB şi sper şi noi să facem acelaşi lucru. Nu cred că este nimic jucat după etapa a doua, mai sunt multe puncte în joc. Nu cred că se poate spune că pierdem toate obiectivele săptămâna aceasta dacă vom fi învinşi, dar este important să câştigăm pentru a ne distanţa de ei, fiindcă apoi avem două meciuri acasă. Echipa stă rău la capitolul moral, primind gol în prelungiri la Iaşi. Dar trebuie să trecem peste asta, altfel putem să rămânem acasă. Suntem dezamăgiţi cu toţii, dar dacă vom rămâne în această stare putem să renunţăm şi să spunem că nu e pentru noi această luptă. Dacă vrem ceva, atunci trebuie să arătăm, jucătorii trebuie să aibă curaj, personalitate, în meciuri ca acesta se văd jucătorii puternici” a declarat Papură într-o conferinţă de presă.

Papură a revenit asupra partidei de la Iaşi, menţionând că principalul regret după această eliminare este că Universitatea nu va avea ocazia să joace o finală de Cupă pe terenul propriu.

„Am revenit de la 0-2, după cea mai slabă repriză pe care am făcut-o anul acesta, dar nu mă gândeam sub nicio formă că mai putem primi încă un gol când mai era numai un minut. Mă gândeam ce schimbare să fac în prelungiri, dar am primit gol şi ne-am prăbuşit cu toţii. În prima repriză la Iaşi nu am arătat ce trebuia, dar în partea a doua am remontat, păcat că am primit acel gol apoi. Se întâmplă să mai ai o zi proastă. Este o mare dezamăgire că am ratat ocazia unică de a juca o finală de Cupă la noi acasă, suntem cu toţii dezamăgiţi. Trebuia să fim şi mai montaţi când am văzut că se joacă finala la Craiova, nu să simţim presiune. La fotbal e presiune tot timpul, nu văd o presiune în plus”.

Cornel Papură spune că palmaresul dezastruos al Craiovei în meciurile cu FCSB nu ar trebui să conteze pentru psihicul jucătorilor săi la meciul de duminică, deşi în acelaşi timp el însuşi este marcat de faptul că nici ca jucător nu a reuşit o victorie pe terenul Stelei.

„Statistica nu cred că mai contează. Ce relevanţă a mai avut în Cupă că am câştigat cu 5-2 în campionat la Iaşi? Trebuie să intri în meci, să-ţi câştigi duelurile, indiferent de adversar. Nu contează ce a fost în alte meciuri, ci numai ce faci în cele 90 de minute. Nu contează că avem nu ştiu câte înfrângeri pe terenul lor. Nici eu nu am câştigat în Ghencea, spre exemplu. Este unul din marile mereu regrete din punct de vedere fotbalistic. Şi acum rememorez faza, la scorul de 1-0 pentru noi, când mingea ieşea din teren, iar Cristi Vasc l-a faultat pe Ilie Dumitrescu şi ne-au egalat. Era singurul lucru pe care mi-l mai doream din punct de vedere sportiv, să batem Steaua în deplasare. Sper să întrerupem acest şir de eşecuri pe terenul lor. Ultimul meci s-a închis în 3 minute, în finalul primei reprize. Nu ştiu ce percepţie a avut Coman, care a spus că a fost o mare diferenţă între echipe, dar aşa am văzut eu acel meci” a declarat Papură.

Chiar dacă este adeptul unui joc ofensiv, antrenorul Craiovei este îngrijorat că echipa sa primeşte foarte uşor goluri. De altfel, oltenii au încasat în gol în toate cele 6 meciuri din 2020. „Mă îngrijorează faptul că primim foarte uşor goluri, chiar dacă sunt partizanul ideii de a marca mai mult ca adversarul, nu de a juca pentru a nu primi gol. Am primit goluri previzibile. OK, când adversarul are execuţii, poate fi mai bun şi asta e, dar noi am primit goluri pe care le puteam evita uşor. Şi aici suntem responsabili cu toţii, în primul rând eu, şi trebuie să ameliorez această situaţie” a spus Papură.

Antrenorul Craiovei îşi menţine părerea în privinţa poziţiei din teren în care  Nicuşor Bancu  oferă cel mai bun randament, oferind ca exemplu faptul că liderul Craiovei a fost titularul postului de fundaş stânga şi la echipa naţională în ulatima perioadă. „Bancu joacă la echipa naţională fundaş stânga, aşa că nu văd de ce nu ar juca pe acelaşi post la Craiova. Şi, la mijloc, în locul cui să joace, că acolo îi avem Nistor şi Cicâldău?! E fantezistă ideea să joace altundeva, lui i se potriveşte postul de fundaş stânga” a spus Papură.

Cornel Papură a vrut să clarifice originea conflictului pe care l-a avut cu Edi Iordănescu, între cei doi existând replici acide după cele două dueluri directe în acest sezon. Papură spune că nu este vorba de negocierile pe care Iordănescu le-ar fi avut cu patronul Craiovei, Mihai Rotaru, ci despre faptul că antrenorul de la Mediaş, cu care a fost coleg la cursurile PRO, l-a ignorat atât la meciul tur, dar şi când i-a cerut detalii despre un jucător pe care Edi l-a antrenat în Bulgaria. „Vreau să clarific situaţia lui Iordănescu. L-am cunoscut la cursurile PRO, el neavând până atunci legătură cu fotbalul. Ţinând cont că am fost colegi la PRO, mi-am permis să-i dau un mesaj să-i cer sfatul despre un jucător pe care l-a avut la ŢSKA Sofia şi pe care noi voiam să-l aducem la Craiova. Nu mi-a răspuns. OK, asta e. Apoi am mers la Mediaş în tur şi pe nea Piţi l-a salutat, iar pe mine nu. Bun, asta e, treaba lui, dar m-am comportat şi eu exact cum s-a comportat el. Am înţeles că nu vrea să avem o colaborare normală între antrenorii români şi am procedat la fel. Ce spune Iordănescu e treaba lui, dar sper ca pe parcursul vieţii să nu mai pronunţ numele lui şi să nu mai am de a face cu el. Treaba lui, să câştige campionate, ce-şi doreşte”.

Papură a apreciat în schimb disponibilitatea lui Răzvan Lucescu de a-i oferi toate amănuntele despre adversarul din acest sezon de Europa League al Ştiinţei, AEK Atena, Lucescu junior cunoscând foarte bine formaţia elenă, după ce a antrenat ani de zile în Grecia, la Xanthi şi PAOK Salonic. „Spre exemplu, Răzvan Lucescu m-a ajutat foarte mult atunci când am jucat cu AEK Atena şi ţin să-i mulţumesc. Mi-a dat dosarul cu AEK, a fost extrem de amabil, deşi avea un meci important, era angrenat şi într-o competiţie importantă, era vorba de o semifinală, şi a fost disponibil şi amabil, mi-a pus la dispoziţie tot”  a spus Papură.