Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: BRUA, un proiect fundamental pentru a acoperi deficitul de gaz din regiune

0
1326

Săptămâna trecută, la Bruxelles, europarlamentarul Marin Jean Marinescu, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie, a organizat un eveniment dedicat domeniului energetic din România, la care a participat Comisarul European pentru energie si schimbări climatice, Miguel Arias Cañete. Deputatul European a invitat la această dezbatere reprezentanţi ai societăţilor comerciale din sectorul energetic din România şi ANRE, membri ai Parlamentului din România, colegi europarlamentari, raportori pe dosarele incluse în pachetul „EnergieCurata” şi responsabili cu negocierea acestor dosare. A onorat de asemenea cu prezenţa şi Excelenţa Sa Cosmin Boiangiu,  ambasadorul adjunct al României la Uniunea Europeană, Gunnar Hokmark – şeful delegaţiei suedeze a PPE în Parlamentul European si raportor alternativ pe guvernanţa uniunii energetice, precum şi alţi oficiali europeni, reprezentanţi ai Comisiei Europene, pe diferite paliere. Subiectele discutate au fost dosarele din pachetul „EnergieCurata”; proiectul BRUA;  OUG 64; şi nu în ultimul rând, producţia de energie electrică din cărbune.

Cum este organizată piaţa de gaz în Olanda ?!

      Înaintea dezbaterii de la Bruxelles, pe subiectul energiei, a  avut loc o vizită la Haga, în Olanda, unde europarlamentarul Marian Jean Marinescu l-a însoţit de deputatul Virgil Popescu, fiind vorba de o întâlnire aplicată, cu Mona Keijzer, secretar de stat la Ministerul Economiei. Subiectul întâlnirii, la care au participat mai mulţi experţi din domeniu, a fost organizarea pieţei de gaz în Olanda. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus că a fost o discuţie extrem de folositoare în contextul dezbaterii OUG 64 în Parlamentul României. “Şi în Olanda am avut ce să aflăm, dar ceea ce pot să vă spun este că, la Bruxelles, a fost într-adevăr o întâlnire foarte bună. Nu este foarte des întâlnit ca un comisar să discute exclusiv despre industria dintr-un stat membru. Am reuşit să fac acest lucru şi consider că este cea mai bună modalitate pentru ca un comisar să audă nişte păreri de acolo, de la realitate şi pentru ca cei care sunt interesaţi de noile pachete, precum cel de “EnergieCurată”, să îşi spună părerea. Comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete a precizat foarte clar că pentru energia regenerabilă nu se gândeşte la noi scheme de finanţare sau ajutoare de stat care să fie suportate de către consumatorul român, ci că vor fi alte forme de stimulare sau o stimulare uşor forţată a celor care nu au ajuns la această ţintă. Mie, personal, răspunsurule oferite de oficialul European  mi s-au părut foarte bune. Desigur, că nu satisfac pe deplin aşteptările reprezentanţilor companiilor din energie, dar, cu toate acestea, şi aceştia au plecat cu foarte multe lucrurile lămurite”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

“Avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţe”

               Deputatul european a mai spus că dialogul cu autorităţile române legat de OUG 64 din 2016 privind sectorul gazelor naturale este încurajat de către Comisia Europeană, dar dacă problemele legate de această speţă nu se vor rezolva, este posibil să se apeleze şi la Curtea Europeană de Justiţie. “Comisarul Canete a spus clar  că avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranziţie. În acest proces, Comisia Europeană încurajează dialogul, în loc să mergem la Curtea de Justiţie, unde procedurile sunt lungi şi vom pierde timp. Este clar, însă, că România este la un punct de răscruce în sectorul energetic, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de gaze. În privinţa OUG 64, am avut unele aşteptări cu privire la faptul că această ordonanţă va fi aprobată în România şi vom merge mai departe cu infringementul. Faptul că ordonanţa este acum blocată în Parlament arată că nu se merge în direcţia corectă”, a mai precizat vicepreşedintele Grupului EPP, Marian Jean Marinescu.

              Europarlamantarul PNL a vorbit şi despre proiectul BRUA, precum şi despre modul în care s-a raportat comisarul european la acest subiect. “Răspunsul s-a axat pe mai multe coordonate, Miguel Arias Cañete subliniind importanţa acestui proiect în ceea ce priveşte diminuarea dependenţei de gazul rusesc, BRUA fiind fundamental pentru a acoperi deficitul din regiune. Acesta a continuat prin a menţiona poziţia Comisiei Europene, care sprijină total orice proiect care se bazează pe interconectivitate, acesta fiind unul dintre pilonii unei pieţe competitive.  Cañete a mai afirmat că înfiinţarea inteconexiunilor este un coşmar pentru că întotdeauna există foarte multe interese…”, a spus Marinescu.

“Există un anumit grad de flexibilitate”

            Desigur, că s-a discutat şi despre industria de cărbune.  Vicepreşedintele EPP a precizat că Miguel Arias Canete a subliniat faptul că statele membre ale Uniunii Europene au dreptul să producă un mix de energie, dar fiecare ţară trebuie să atingă targeturile de reducere a emisiilor. “Există un anumit grad de flexibilitate în această privinţă. România poate folosi cărbunele ca să producă energie, dar trebuie să respecte normele legate de poluare. Dacă un stat decide să producă energie din cărbune, o poate face, dar noi nu putem în acelaşi timp să avem obiective ambiţioase legate de mediu şi să continuăm pe acelaşi drum cu cărbunele. Trebuie să existe o limită de emisii. Cam asta a spus comisarul european”, a precizat Marian Jean Marinescu.

           Europarlamentarul doljean a spus că discuţiile de la Bruxelles, vor continua, într-un format asemănător şi la Craiova şi asta pentru că “energia este o problemă de securitate naţională”.