Muzica Sloveniei, în Stagiunea „Europa”

0
1179
Jure Gradisnik

În centrul atenţiei concertului Sloveniei din cadrul Stagiunii „Europa” a Filarmonicii „Oltenia”, de vineri, 11 martie, ora 19.00, se va afla trompeta. Solistul serii, Jure Gradisnik, va interpreta – în primă audiţie naţională – „Rapsodia pentru trompetă şi orchestră” compusă de Alojz Ajdic. Tot în premieră, simfonicul craiovean, dirijat de tânărul Simon Dvorsak, va prezenta o a doua lucrare, „Alkiona” de Rok Golob. Repertoriul include şi „Simfonia a IV-a” de Piotr Ilici Ceaikovski, dedicată doamnei von Meck, o mare admiratoare a compozitorului rus.

Programul Săptămânii Sloveniei mai cuprinde, pe lângă concertul extraordinar de vineri seara, două întâlniri ale invitaţilor sloveni cu melomanii. Una a avut loc aseară, iar cealaltă este anunţată pentru joi, 10 martie, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii, cu dirijorul Simon Dvorsak şi trompetistul Jure Gradisnik, sub genericul „Muzicienii sloveni se prezintă”.

Simon Dvorsak

De asemenea, astăzi, Muzeul de Artă Craiova găzduieşte un recital neconvenţional susţinut de baritonul Domen Krizaj, student al Academiei de Muzică din Ljubljana. Toate evenimentele încep la ora 19.00 şi sunt cu intrare liberă, cu excepţia concertului de vineri, la care intrarea se face pe bază de bilet sau de abonament.

Concertul este transmis online pe pagina web a Radio România Oltenia Craiova şi, în direct, la TVR Craiova. În preambulul şi în pauza concertului, muzicologul Constantin Secară o are invitată pe compozitoarea Maia Ciobanu.