Hidrologii au prelungit, până ieri seara, codul portocaliu de inundaţii pe râurile Desnăţui şi Raznic, din judeţul Dolj, şi au instituit aceeaşi avertizare pentru râurile Teleorman şi Neajlov. Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit, până astăzi la ora 18.00, pe râurile Desnăţui (judeţul Dolj) şi Raznic (afluent al Jiului – judeţul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăşti – Olteni (judeţul Teleorman), care a intrat în vigoare ieri, de la ora 10.00, precum şi pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (judeţul Giurgiu), care va fi valabilă de ieri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00. Hidrologii au menţinut până ieri, la ora 18.00, şi codul galben emis pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu – sector aval Filiaşi (judeţul Dolj), Motru şi unii afluenţi din bazinul inferior al Jiului (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ, aval Oteteliş (judeţele Vâlcea şi Olt) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Călmăţui (judeţul Teleorman) şi pe Neajlov – amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Dâmboviţa). O avertizare cod galben a fost instituită şi pe râul Olt – aval de Drăgăneşti (judeţul Olt), valabilă de ieri, ora 12.00, până astăzi, la ora 18.00. Avertizarea cod portocaliu emisă anterior pe râurile Terpeziţa (judeţul Dolj), Teslui şi Beica (judeţul Olt) a fost ridicată ieri, la ora 10.00.
Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească sub poduri !
Întreaga activitate privind acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor, în judeţul Dolj, se desfăşoară sub directa coordonare şi îndrumare a conducerii a A.B.A. Jiu, prin S.G.A. Dolj, în permanenţa colaborare cu C.L.S.U. şi I.J.S.U., precum şi celelalte instituţii implicate în managementul situaţiilor de urgenţă. Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. De asemenea, autorităţile trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.
Comuna Pieleşti:
Creşteri de niveluri şi debite s-au produs pe pârâul Teslui ceea ce a dus la inundarea părţii carosabile a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Parsani, zona de sub traversarea podului de cale ferată, pe o lungime de 90 m cu o înălţime a lamei de apă de 80 cm. Drumul este închis.
Comuna Sopot :
Drumul comunal Beloţ-Başcov a fost distrus pe o porţiune de 20 m în zona CAP Beloţ şi a fost închis. În intravilanul satului Sopot, pârâul Mereţel a ieşit din matcă pe o lungime de 800 m, inundând 18 gospodării. Au fost evacuate 3 locuinţe în incinta localului Sopot. La ora actuală sunt inundate 150 ha teren agricol cultivat (extravilan) şi 15 ha teren intravilan (grădini).
Comuna Vârvorul de Jos:
Datorită creşterii nivelului şi debitului râului Desnatui au fost inundate lunca pârâului Puţinei în amonte şi a râului Desnăţui din aval. În satul Gabru, datorita scurgerilor de pe versanţi este inundată lunca pârâului Terpeziţa şi există pericolul de a fi inundate două gospodării situate în zona staţiei de epurare a primăriei.