Aplicaţia pentru clasa pregătitoare funcţionează cu intermitenţe – Fişa de înscriere nu este salvată, fără adresa de email a părintelui

0
482

Înscrierea elevilor în clasa pregătitoare şi clasa I pe sistemul informatic virat de Ministerul Educaţiei dă mari bătăi de cap angajaţilor din unităţile de învăţământ. Aplicaţia pentru înregistrarea copiilor funcţionează cu intermitenţe, iar fişa de înscriere cuprinde cerinţe desprinse de realitate. Părinţii trebuie să completeze obligatoriu adresa de email, fără a ţine cont de faptul că Internetul nu este folosit pe scară largă, iar pentru copii născuţi în străinătate, trebuie schimbat locul naşterii, cel puţin declarativ, pentru că nu sunt acceptate decât codurile localităţilor de pe teritoriul ţării noastre. Dacă nu sunt respectate aceste reguli, fişa nu poate fi completată de sistem. 

Timpul de înregistrare a unui copil în clasa pregătitoare sau în clasa I variază în funcţie de cât de repede se deschide aplicaţia informatică. Secretarele petrec, de regulă, zeci de minute în faţa calculatoarelor pentru a deschide pagina de internet, să completeze o singură fişă de înscriere. Uneori folosesc mai multe browsere pentru a scurta timpul de acces la pagina web.

 „Pe Mozzila şi Internet Explorer nu este deloc accesibil, merge din când în când, pe Opera”, declară în majoritate secretarele unităţilor de învăţământ.

Sistemul se loveşte şi de indiferenţa părinţilor. În Craiova, şcolile au înregistrat doar câteva cereri. În aceste condiţii, managerii şcolari se aşteaptă ca de săptămâna viitoare la secretariatele şcolilor să se facă cozi interminabile. Părinţii vor pierde timpul în secretariate până când se listează fişa completată pentru a confirma exactitatea datelor înscrise.

Sistemul informatic completat cu improvizaţii

Pentru a salva fişa de înscriere a copilului, aplicaţia solicită completarea unor câmpuri obligatorii cu date ale solicitantului. Pe lângă nume şi prenume, se cere în mod obligatoriu şi adresa de email. Dacă nu o menţionează, fişa nu poate fi salvată de aplicaţie. Solicitarea i-a luat prin surprindere pe părinţi. Mulţi nu au adresă de e-mail şi nici deprinderi de a utiliza calculatorul. Numărul lor este majoritar în mediul rural. Ministerul Educaţiei nu a intervenit cu nici  rectificare. Şi pentru a salva situaţia, secretarele au trecut adrese ale unităţilor de învăţământ, sau emailuri fictive. Aşa au păcălit aplicaţia. Modificări trebuie să se facă şi la rubrica copilului. Cei născuţi în afara ţării nu sunt acceptaţi de sistemul informatic. Sunt acceptate numai codurile oraşelor din România. În această situaţie, secretarele schimbă din butoane, locul naşterii. Ideile sunt preluate de pe forumul Ministerului Educaţiei, acolo unde problemele semnalate de aplicaţie sunt semnalate la fiecare oră.