Angajată a Facultăţii de Mecanică, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

0
130

Manuela Bîrlogeanu, angajată a Facultăţii de Mecanică din Craiova, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru trafic de influenţă în formă continuată. Împreună cu ea a mai fost deferit justiţiei şi studentul cu care “lucra”, Laurenţiu Pavel Dumitru, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj împreună cu procurorul de caz au stabilit că femeia, care era încadrată ca tehnician la facultate, a primit, atât direct cât şi prin intermediul studentului, diverse sume de bani, totalizând 14.610 lei, de la mai mulţi studenţi pentru a le aranja promovarea unor examene, în perioada 2011 – 2012.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj la finalizarea cercetărilor, totul a început în toamna anului trecut, când trei studenţi de la Facultatea de Mecanică au sesizat organele judiciare că în vara şi toamna anului 2011 i-au dat inculpatului Dumitru Pavel Laurenţiu, colegul lor de facultate, diverse sume de bani, lei şi euro, pentru ca acesta să intervină pe lângă cadre didactice din cadrul Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova pentru ca denunţătorii să promoveze mai multe examene restante. În baza denunţurilor, s-a solicitat Tribunalului Dolj autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental de Dumitru Pavel Laurenţiu. Pe 19 ianuarie 2012, unul dintre studenţii denunţători s-a întâlnit cu Dumitru Pavel în zona cantinei studenţeşti TCM şi i-a cerut acestuia să îl ajute să promoveze o parte din examenele restante pe care le avea de susţinut în sesiunea ianuarie – februarie 2012. Dumitru i-a pretins denunţătorului suma de 1.300 lei, în aceeaşi după-amiază, cei doi întâlnindu-se în incinta Mall-ului Electroputere, unde denunţătorul i-a dat lui Dumitru 350 euro (din totalul sumei de 500 euro ce-i fusese înmânată denunţătorului de către echipa operativă după tratarea criminalistică). Prins în flagrant şi dus la audieri, Dumitru a recunoscut că primise banii marcaţi criminalistic, dar şi alte sume, pentru a-i aranja denunţătorului promvarea examenelor, însă a spus că toţi banii primiţi anterior îi dăduse Magdalenei Bîrlogeanu, tehnician în cadrul facultăţii, aceasta urmând a merge la rândul său la cadrele didactice pentru „aranjarea” examenelor. Acesta a mai povestit că şi părinţii săi i-au dat aceleiaşi femei aproximativ 7.000 lei (în primăvara şi toamna anului 2011) pentru a-i rezolva promovarea unui număr de 18 examene restante. În baza declaraţiilor denunţătorilor şi a audierii şi altor persoane, procurorii au constatat că femeia primea de la denunţători CNP-ul şi parola informatică de acces în situaţia şcolară pentru a putea afla situaţia şcolară a fiecăruia şi apoi primea banii la locuinţă, invocând influenţa sa pe lângă profesorii din facultate, astfel încât denunţătorii sau, în unele cazuri, rudele acestora, să promoveze examenele restante.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa Magdalenei Bîrlogeanu, pe 23 ianuarie a.c., au fost găsite mai multe înscrisuri, referitoare la situaţia  şcolară a inculpatului Dumitru, precum şi o agendă în care erau înscrise numele mai multor persoane însoţite de CNP şi o parolă de acces în sistem informatic. În baza probelor strânse, anchetatorii au stabilit că Magdalena Bîrlogeanu a primit, în total, 14.610 lei de la mai mulţi studenţi.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj, primul termen de judecată fiind pe 5 martie a.c., când s-a amânat la cererea femeii, pentru a-şi angaja un apărător.