Senator de Dolj, Ion Prioteasa: Agricultura a revenit pilon de bază al economiei româneşti cu PSD la guvernare

0
2888

1 miliard de euro de la Comisia Europeană pentru agricultura românească. Aceştia sunt primii bani europeni care vin în ţară în acest an pentru fermierii şi producătorii locali. Suma reprezintă decontul pentru subvenţiile plătite de Ministerul Agriculturii încă din luna octombrie 2022. Încasarea acestor bani europeni arată că ministrul PSD Petre Daea şi-a făcut bine treaba, iar fermierii români şi-au primit banii la timp şi chiar în avans. În acest sens, ministrul a reuşit să convingă Comisia Europeană să permită plata unui avans mai mare pentru fermier, respectiv 70% din sumele cuvenite, faţă de 50% în anul anterior.

Anul trecut 2,9 miliarde de euro fonduri europene destinaţi fermierilor români au intrat în România de la Comisia Europeană.

Cu PSD la conducerea Ministerului Agriculturii, fermierii românii simt cu adevărat că sunt sprijiniţi de Guvern.

În prezent, Ministerul Agriculturii acordă fermierilor români ajutorul naţional tranzitoriu, destinat menţinerii în funcţiune a fermelor româneşti. Acesta ajunge la timp la fermieri, la fel cum s-a întâmplat şi cu subvenţiile din bani europeni. Indiferent de sursa de finanţare, indiferent dacă e vorba de bani europeni sau de bani de la bugetul de stat, fermierii primesc la timp sumele cuvenite astfel încât să poată pregăti culturile pentru noul an agricol.

În acelaşi timp, foarte rapid în doar 3 săptămâni de la aprobarea Comisiei Europene, echipa ministrului social-democrat al Agriculturii, Petre Daea, a finalizat legislaţia secundară privind Planul Naţional Strategic pentru Dezvoltare Rurală şi o prezintă Guvernului spre aprobare.

Prin acest program, agricultura românească beneficiază de 15,83 de miliarde de euro, bani europeni, pentru perioada 2023-2027. Banii nu pot fi însă ”traşi” dacă nu există legislaţia secundară şi mai apoi cea terţiară – ordinele de ministru – în temeiul căreia să se poată lansa proiectele.

Faptul că întreaga legislaţia secundară este gata de aprobat demonstreazăpriceperea şi munca asiduă depusă la ministerului Agriculturii, în beneficiul fermierilor români şi al dezvoltării rurale.

Angajamentul meu şi al colegilor de la PSD este acela că oricât de dificil va fi din punct de vedere legislativ şi financiar, parlamentarii şi miniştrii social-democraţi vor susţine agricultura, pentru că de ea depinde asigurarea hranei pentru români şi supravieţuirea femierilor de la nivel local.