O elevă de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova sfidează pandemia şi câştigă lauri internaţionali

0
4138

Şi în plină pandemie, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova continuă să culeagă lauri la competiţii internaţionale. Ultimul exemplu este cel oferit de o elevă din clasa a IX-a, care a obţinut locul al III-lea la un concurs internaţional de matematică.

Este elevă în cls. a IX-a la “Fraţii Buzeşti” , este eminentă şi, în plină pandemie, a participat la o competiţie internaţională, organizată, din cauza COVID – 19, online. Se numeşte Pîrvulescu  Gabriela  Mădălina şi urmează profilul “matematică – informatică –intensiv informatică, obţinând premiul  al III-lea la EMC. Eleva este pregătită de profesoara de matematică Rădulescu Teodora  Liliana. Dar, să spunem ceva despre competiţie …

Ce înseamnă competiţia

EMC( European Mathematical Cup) este o competiţie internaţională organizată de Asociatia din Croaţia, “Young Giften Mathematicians Marin Getaldic”, în colaborare cu profesori şi studenţi, care ajută la organizarea concursurilor la nivel internaţional. Concursul   are două secţiuni: Juniori, elevi cu vârsta până la 17 ani, care nu au participat la competiţii internaţionale; Seniori. Pentru ambele categorii de vârstă , concursul a constat în rezolvarea a patru probleme din următoarele capitole: algebră, combinatorică, geometrie şi teoria numerelor, care trebuia rezolvate în decursul a patru ore. Fiecare problemă  a fost notată cu un punctaj de la 0 la 10 puncte. La “junior”, problemele sunt asemănătoare cu cele de la JBMO ( Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori), iar cele de la seniori cu cele de la IMO ( Olimpiada Internaţională de Matematică). Aceasta a fost a IX-a ediţie a EMC si s-a desfăşurat prin intermediul unor organizatori locali, în decembrie 2020, rezultatele sosind în urmă cu două zile. La juniori au participat 359 de elevi din 23 de ţări, iar la seniori 284 de elevi din 27 de ţări.

Elevă eminentă

Pe lângă acest rezultat remarcabil, eleva a terminat semestrul  I al clasei a IX-a, din acest an şcolar, cu media 10.00. Dar, cel mai bine, se prezintă chiar Gabriela Mădălina: “A fost un concurs greu, trebuind să mă înscriu , pe online, la un grup de la Bucureşti. Este o performanţă pentru mine, până acum cea mai importantă. La Şcoala “Gheorghe Ţiţeica”, având ca profesor de matematică pe domnul Felician Preda , am participat la Olimpiade şi am obţinut premii. Acum, prin acest succes, la care nu puteam ajunge fără sprijinul doamnei profesor de la “Buzeşti”,  Teodora Liliana Rădulescu, mă gândesc să merg şi mai departe. Voi participa la toate concursurile. Dacă vorbim de concursul la care am obţinut locul al III-lea, vă spun că am lucrat foarte mult în această perioadă, am studiat şi m-am înscris online, printr-un grup de la Bucureşti”. La rândul său, prof. Teodora Liliana Rădulescu, cea care a pregătit-o pe Gabriela, ne-a precizat: “Este o fată eminentă. În condiţiile actuale, pe care le ştim cu toţii, a muncit foarte mult. Am încercat să facem înscrierea de la noi, dar, din cauza condiţiilor, fata s-a încris la Bucureşti. Rezultatele se găsesc la http://emc.mnm.hr/wp-content/uploads/2021/02/EMC-2020-International-results-J.pdf, acolo unde se poate găsi duritatea competiţiei”.