Craiovenii, așteptați la dezbaterea pe buget

0
391

Ca în fiecare an, craiovenilor li se oferă posibilitatea să participe, efectiv, la scrierea bugetului pe anul în curs. Cei interesați sunt așteptați, mâine, la dezbaterea publică a bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului pe 2018. După etapa de consultare publică, proiectul de hotărâre urmează să fie supus votului consilierilor municipali.

       Mâine, la ora 13.00, craiovenii interesați de modul cum se cheltuiesc banii publici în acest an pot să vină în sala de ședințe a Primăriei pentru a lua parte la dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget. În cele două săptămâni cât s-a aflat pe site-ul instituției, se presupune că toate calculele și capitolele bugetare au fost aprofundate, iar în timpul discuțiilor efective, cei aflați în sală vor putea adresa întrebări și face propuneri. Pe cele mai constructive și argumentate dintre acestea, autoritățile le vor avea în vedere la întocmirea formei finale a bugetului, care va intra la vot în cursul acestei luni.

Se așteaptă propuneri din sală

          În prima parte a întâlnirii, ajutându-se de tabele și scheme, autoritățile vor arăta câți bani se strâng la bugetul Craiovei în 2018 și cum vor fi cheltuiți. De asemenea, reprezentanții Primăriei vor prezenta craiovenilor și lista cu investițiile plănuite să se realizeze în acest an. În partea a doua a dezbaterii, craiovenii aflați în sală vor fi invitați să-și expună nemulțumirile și criticile pe care le au legate de buget. Totodată, locuitorii Craiovei sunt încurajați să vină și cu propuneri vizavi de lucrările, mai mari sau mai mici, pe care și le-ar dori să se desfășoare în oraș sau, după caz, în cartierul sau la blocul lor.

Bugetul pornește cu o diferență de 200 milioane de lei

În acest an, bugetul Craiovei este de 418.268.000 lei (faţă de 600.801.000 lei, în anul 2017). Diferenţă de aproape 200 milioane de lei provine, conform schemei bugetare, din cea de-a doua mare categorie aducătoare de venituri la bugetul local –cotele defalcate de la bugetul de stat din impozitul pe venit şi TVA. Dacă anul trecut, Primăria Craiova şi-a prins venituri de 192.839.000 lei din cotele defalcate din impozitul pe venit (de 41,75%) şi de 1.905.000 lei din sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, din start rezultă acum o pierdere de 40 milioane de lei, numai la această categorie. Din cotele defalcate din TVA, diferenţă este substanțială: 141 milioane de lei.

Investițiile cu fonduri europene, miza acestui an

          Autoritățile locale mizează însă pe două echilibrări bugetare, care vorau fost promise prin legea bugetului și care vor aduce fonduri suplimentare și Craiovei. Oricum, reprezentanţii municipalităţii şi-au programat să cheltuiască o sumă de 420.038.000 lei, dintre care 353.347.000 lei pentru funcţionare. Restul de 66.691.000 lei revine pentru secţiunea de dezvoltare. La capitolul Învăţământ este alocată suma de 38.458.000 lei, la Sănătate – 29.231.000 lei, iar la Cultură – suma prevăzută este de 72.950.000 lei. Ca și în anii precedenți, administrația craioveană se va baza mai mult pe fonduri europene. Printre proiectele de investiții mai importante, sunt reabilitarea termică a blocurilor, a clădirilor de patrimoniu și achiziția a 50 de autobuze și 15 tramvaie.