Ateliere de creație pentru „Parada Mărțișoarelor”, la Muzeul Olteniei

0
470

În perioada 12-16 februarie, Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, organizează ateliere de creație pentru realizarea de mărțișoare tradiționale. Lucrările realizate de participanți vor fi prezentate în cadrul expoziţiei temporare „Parada Mărţişoarelor”, ediția a X-a, care va fi vernisată miercuri, 28 februarie, ora 11.00, la Casa Băniei.

Atelierele de creație se vor derula la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) și își propun, potrivit reprezentanților instituției, „inițierea copiilor în cultura tradiţională românească, în expresiile și modelele ei, motiv pentru care participanții vor beneficia de expuneri și demonstrații, atât pe parcursul desfășurării acestora, cât şi în cadrul expoziţiei de bază a secţiei”. Atelierele vor avea loc pe două secţiuni: pentru preşcolari (între orele 10.00-11.30) și pentru şcolarii din învățământul primar (între orele 13.00-14.30). Înscrieri se pot face la numărul de telefon 0351/444.030 sau direct la sediul Secției de Etnografie (strada „Matei Basarab” nr. 16).

„Muzeul Olteniei invită instituţiile de învăţământ doljene să se înscrie în cadrul acestui proiect cultural și să participe la atelierele creative pentru a afla povestea unui meșteșug intrat în patrimoniul UNESCO în anul 2017, a reinventa legenda firului alb şi roşu, agăţat odinioară în copacii proaspăt înmuguriţi sau purtat de copii și fete ca bănuţ protector la mâini şi la gât pentru sănătate şi noroc”, este invitația făcută de instituție școlilor din Craiova și județul Dolj. Fiecare instituţie (pre)şcolară trebuie să îşi procure materialele necesare confecţionării mărţişoarelor, iar până în data de 23 februarie va realiza un panou cu maximum 25 de mărţişoare.

Un juriu format din artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor va acorda premii. De la fiecare şcoală şi grădiniţă se va premia un singur mărţişor, ales după criterii de originalitate şi măiestrie artistică.