Iohannis, discurs în Parlament în absenţa PSD

0
49

„Retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin. Alegeri anticipate sunt prea mult”

iohannis-parlament-iohannis-02-inquam-photos-octav-ganeaPreşedintele României s-a adresat Parlamentului, ieri, la prânz, aşa cum solicitase. Klaus Iohannis a fost întâmpinat, la sosirea la Parlament, de doi vicepreşedinţi ai Camerelor aparţinând opoziţiei, Cătălin Predoiu (PNL –  Camera Deputaţilor), respectiv Mihai Goţiu (USR – Senat) şi nu cum este cutuma, de preşedinţii celor două camere: Dragnea şi Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în actuala criză, retragerea OUG 13 şi “eventuala demitere chinuită a unui ministru” este prea puţin şi alegerile anticipate sunt “prea mult”. Preşedintele le-a spus parlamentarilor: “Aţi câştigat acum, guvernaţi!” şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, “care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş”. După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala. “Aţi obosit deja? Ghinion”, a spus preşedintele. Preşedintele a mai spus că, dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru găsirea unor soluţii.

Iohannis, despre PSD: O ciudată strategie de tip kamikaze, în coliziune cu o parte a societăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a spus ieri, în plenul Parlamentului, că Partidul Social Democrat trebuie să vină cu o soluţie pentru rezolvarea problemei generate de OUG de modificare a Codurilor Penale. “Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă realizare sociologică realizată în ultimele trei zile, arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită”, a spus preşedintele.

Mai mult, Iohannis a ţinut să sublinieze că îi felicită pe cei care au participat la proteste. „Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!”, a mai spus Iohannis.

“Cu o ciudată strategie de tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce aţi poftit, grija ce aţi avut-o, se pare că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Asta e situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că o soluţie pentru rezolvarea crizei trebuie să vină din partea majorităţii parlamentare.”Ce facem? Care sunt soluţiile? Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea ordonanţei 13 şi eventual retragerea chinuită a unui ministru este, cu certitudine, prea puţin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi cine a creat problema, PSD-ul”, le-a transmis Iohannis parlamentarilor.

Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum!

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis parlamentarilor puterii, că ţara are nevoie de un Executiv transparent, care guvernează “la lumina zilei”, nu “pe furiş”. “Preşedinţii celor două Camere (…) încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat, şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil”, a transmis preşedintele în plenul Parlamentului.

Şeful statului a făcut referire la aşteptările românilor, dar şi la cele ale partenerilor internaţionali ai ţării. “Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă. Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim!”, a spus Iohannis.