Situaţia cercetării agricole este în declin, spune ministrul Agriculturii

0
208

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, l-a primit pe Ambasadorul Franţei în România, E.S. François Saint-Paul, la 5 februarie a.c. Ministrul român a subliniat relaţia bună de colaborare dintre România şi Franţa şi i-a solicitat interlocutorului său sprijinul pentru a perfecta anumite chestiuni punctuale, printre acestea regăsindu-se şi Fondul Mutual. El a precizat utilitatea asistenţei părţii franceze având în vedere experienţa pe care o deţine Franţa în domeniu. La rândul său, ambasadorul l-a asigurat pe ministrul agriculturii de tot suportul pentru a definitiva cadrul legislativ, în acest sens ţara noastră va colabora cu experţii francezi pentru a finaliza Fondul Mutual în următoarea perioadă. Ambasadorul Saint-Paul a arătat că, în prezent, există o colaborare între agenţiile de plăţi din România şi Franţa pe probleme ce privesc sistemele informatice, programele de promovare, iar acest protocol de colaborare va continua şi pe viitor.

O altă temă de discuţie de pe agenda întâlnirii a vizat cercetarea agricolă, ministrul Irimescu precizând în acest sens că restructurarea cercetării agricole este una dintre priorităţile mandatului său. De aceea, are în vedere crearea unui Institut naţional care să realizeze managementul cercetării în agricultură, ţinând cont de faptul că situaţia cercetării agricole este în declin în România. Ambasadorul Franţei a precizat că în România există un potenţial deosebit pentru investitorii francezi. De altfel, multe companii franceze au afaceri de succes, aici, în domeniul industriei alimentare, iar dezvoltarea relaţiilor bilaterale este importantă pentru ambele părţi.

În final, oficialii au discutat despre iniţiativa „4 pentru 1000” lansată de Franţa, în cadrul Planului de acţiune Lima-Paris pentru climat, care reuneşte toţi actorii publici şi privaţi voluntari pentru a susţine iniţiativele care favorizează protecţia solului si promovează o agricultură durabilă. În acest sens, Ambasadorul Franţei a invitat România să se alăture acestei platforme, care cuprinde mai multe state, asociaţii profesionale, ONG-uri etc.