S-a aprobat amendarea proiectului de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”

0
280

Comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu a aprobat amendarea proiectului de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”, care se derulează la Turnu Măgurele.

 Decizia vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor de construcţie şi instalarea echipamentelor necesare; includerea unor lucrări de construcţii auxiliare în a doua fază de implementare; precum şi achiziţionarea unor echipamente suplimentare destinate activităţilor de cercetare ştiinţifică. „Este un proiect important pentru România, pentru cercetarea ştiinţifică din ţară. În acelaşi timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri REGIO. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei şi va beneficia de tehnologii de ultimă generaţie cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiaţiei electromagnetice foarte intense asupra materiei.”, susţine Comisarul european Corina Creţu.

Valoare totală a cheltuielilor eligibile – 136,4 milioane de euro

Acest proiect major face parte din Programul Operaţional Competitivitate pentru asistenţă structural şi se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărţită în două faze încă de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului, se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanţare în perioada de programare 2007- 2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională. Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 şi are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul European de dezvoltare regională.

Forumul strategic European privind infrastructurile de cercetare

Context ELI-NP este un proiect de cercetare pan-european, găzduit de Republica Cehă, România şi Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea naţională şi europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională, deschisă specialiştilor din mediul ştiinţific universitar şi privat, precum şi din mediul întreprinderilor. ELI-NP este o parte a proiectului „Extreme Light Infrastructure”, care a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de înaltă prioritate pentru Europa. Proiectul reprezintă cel de-al doilea pilon al unei structure paneuropene pentru lasere, în aprilie 2011 Comisia aprobând deja o finanţare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Republica Cehă.

 

Aplicaţiile majore care pot fi derivate din activităţile de cercetare ce se vor derula în cadrul proiectului românesc

• „Fluorescenţă de rezonanţă nucleară pentru noi tehnologii cu aplicabilitate

în industria de management a deşeurilor nucleare”

• „Testare ne-distructivă şi studiul materialelor”

• „Radioizotopi pentru industria farmaceutică”

• Iradierea materialelor cu aplicaţii multiple, inclusiv în domeniul ştiinţei materialelor şi reactoarelor de fuziune