Aproape 4.000 kg de articole pirotehnice şi 100 de arme confiscate anul trecut de poliţişti

0
191

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Dolj au urmărit, şi în anul 2015, creşterea gradului de siguranţa a cetăţenilor prin activităţile desfăşurate vizând prevenirea, descoperirea şi constatarea infracţiunilor la regimul armelor şi muniţiilor, autorizarea persoanelor fizice şi juridice pentru a deţine arme şi muniţii, prevenirea, descoperirea şi constatarea infracţiunilor la regimul materiilor explozive; asigurarea respectării prevederilor legale privind regimul substanţelor periculoase  şi foarte periculoase, produselor de protecţie a plantelor.

Pentru îndeplinirea obiectivelor, poliţiştii au organizat 41 acţiuni şi 749 controale punctuale la persoane fizice şi juridice având drept scop verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale din acest domeniu. Ca urmare a acestor activităţi şi a investigaţiilor desfăşurate, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au constatat 221 infracţiuni, dintre acestea 142 vizând nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, alte 41 la regimul materialelor explozive, iar 27 pe linie de braconaj.

„Pe parcursul anului 2015, poliţiştii serviciului au dispus indisponibilizarea a 100 arme, 1.850 cartuşe, 3940 kg articole pirotehnice, dar şi 225 kg substanţe toxice pentru protecţia plantelor. De precizat este şi faptul că, în urma neregulilor constatate, poliţiştii doljeni au anulat şi suspendat dreptul de deţinere, port şi folosire a unor arme şi muniţii, letale sau neletale, la peste 150 de persoane”, a precizat agent şef adjunct Amelia Barbu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.

În plus, reprezentanţii IPJ Dolj atrag atenţia asupra ultimelor modificări aduse anul acesta Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor în baza cărora deţinătorii de arme neletale supuse autorizării, în momentul în care se prezintă la prelungirea valabilităţii permisului de armă trebuie să facă şi dovada absolvirii unor cursuri de iniţiere pe linie de arme şi muniţii. Acest lucru este valabil şi pentru cei care intenţionează să devină acum deţinători de arme, mai exact cei aflaţi la prima autorizare.

De asemenea, noile prevederi legale limitează numărul de cartuşe pe care îl pot deţine proprietarii de arme la 25 de bucăţi Toţi deţinătorii de arme vor fi notificaţi de poliţişti cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă, iar persoanele care nu se prezintă, în termen de 5 ani de la eliberarea permisului de armă sau de la ultima prelungire, încalcă prevederile art. 342, alin 6 din Cod Penal, ceea ce constituie infracţiune şi se soldează şi cu ridicarea armei, au mai precizat reprezentanţii IPJ Dolj.