Tricolorii au tras victoria pe emisfera lor

0
97

România – Australia 3-2 (1-1)

Au marcat: Tănase 35, Stancu 80, Torje 84 / Wilkshire 45 (pen.), Cornthwaite 54.

România: Pantilimon – Tamaş, Chiricheş, Goian (Luchin 81), Raţ (Şt. Radu 46) – Bourceanu (C. Lazăr 57), Pintilii – Torje (Chiţu 90), Grozav (Alexe 63), Tănase (Maxim 72) – Stancu. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Australia: Schwarzer (Federici 46) – Wilkshire (McGowan 52), Cornthwaite, Neill (Williams 57),  Zullo – Bresciano (Milligan 81), Holland – Kruse, McKay (Rukavytsya 66), Holman – Brosque. Selecţioner: Holger Osieck.

Cartonaşe galbene: Pintilii 6, Torje 60 / Williams 83.

 

România a învins, după o prestaţie bună la Malaga, naţionala „Socceroos”, deşi a fost condusă cu 2-1

Piţurcă a experimentat în exces în amicalul „divizionar” cu Polonia, care i-a şifonat oleacă imaginea, însă peste câteva zile i-au sosit la Malaga fotbaliştii pe care contează cu adevărat. Exceptând rocada Pantilimon-Tătăruşanu, Piţurcă a folosit contra Australiei, la Malaga, aceeaşi formulă precum la Istanbul, care tinde să devină de bază pentru actualele preliminarii. „Tricolorii” au ocupat terenul „cangurilor” din start, încercând să creioneze trasee spre buturile veteranului Schwarzer. Le-a ieşit parţial şi meritau să aibă avantaj la pauză, după reuşita lui Tănase, care a finalizat din centrul careului o fază prelungită, cu Torje la pupitru. Naţionala de la Antipozi a mizat pe jucători cu mare experienţă şi totodată pe contraatac, încercând să speculeze urcările lateralilor Tamaş şi Raţ. Căpitanul nostru a intrat imprudent la Brosque şi jucătorul lui Dan Petrescu de la Dinamo Moscova, Wilkshire, i-a tras pe mijloc lui Pantilimon, culcat pe dreapta. Fazele fixe rămân marea problemă a României în mandatul lui Piţurcă, iar după pauză vreo 4 tricolori nu au izbutit să degajeze mingea din careu la un corner, exploatată în cele din urmă de un stoper advers.

Torje a „deranjat păianjenul”

Piţurcă a destrămat perechea de închizători stelistă şi cu Lazăr a sperat la mai multă creativitate, combinată cu demarările lui Maxim pe dreapta, Torje schimbând partea. Stancu a fost apatic şi a ratat destul, însă a venit ideal la assist-ul lui Maxim, egalând meritat. Cel mai bun tricolor în ultimii doi ani, Torje, ne-a adus succesul de palmares la Malaga, după ce a aşezat mingea la vinclu dintr-o lovitură liberă de la 18 metri. Tot el fusese sancţionat pentru simulare când s-a lăsat cuprins de o alunecare a unui adversar în careul australian, spaniolul de la centru putând dicta un penalty la fel de (in)corect precum cel din prima parte. Tricolorii nu arată rău cu o lună şi jumătate înaintea dublei cu Ungaria şi Olanda, aproape decisivă pentru accesul în baraj. Pe lângă jocul etalat şi golurile marcate, tricolorii stau bine şi cu moralul, ei revenind pentru a doua oară consecutiv după ce au fost conduşi, precum la ultimul meci din 2012, 2-1 la Bucureşti cu Belgia.

Fazele fixe, coşmarul lui Piţurcă

La finalul partidei amicale de la Malaga, selecţionerul Victor Piţurcă a declarat că victoria a contat, fiind vorba de palmares şi de faptul că Australia este o naţională solidă, însă s-a arătat deranjat de lipsa de concetrare a tricolorilor la fazele fixe, la fel ca în meciurile precedente al României. „Era foarte important să batem, mai ales că în acest meci, spre deosebire de întâlnirea cu Polonia, era vorba şi de palmares.  A fost un antrenament bun, în primele 40 de minute puteam să marcăm măcar două goluri şi să ne distanţăm, dar am ratat foarte mult. Apoi, au fost câteva greşeli ce ne-au costat. Bine că ne-am revenit, dar sunt multe lucruri de pus la punct în defensivă. Victoria a fost obţinută greu, pe final, însă în urmă va rămâne doar rezultatulcontra unei echipe foarte bune. Este adevărat, ne-a costat mult şi relaxarea. În plus, avem aceleaşi probleme la fazele fixe, probleme pe care nu reuşim să le stăpânim. Mi-a plăcut evoluţia unor jucători, Tamaş mi-a demonstrat, ca la Istanbul, că poate fi o variantă viabilă pentru postul de fundaş dreapta. A dezamăgit cu Olanda, dar azi mi-a demonstrat că poate fi o soluţie pentru orice post din apărare. Bineînţeles, dacă joacă la West Bromwich. Torje e jucător mare. Bate pe Real Madrid, marchează din lovitură fixă, e jucător de bază în momentul ăsta”, a spus Piţurcă.

Raţ: „Ungaria joacă precum Australia”

Fără gol marcat din noiembrie, Bogdan Stancu a marcat pe final după ce ratase câteva şanse. „Am şi ratat mult, dar e bine că a intrat în poartă până la urmă. Îmi doream mult să înscriu un gol, să am un moral bun. Suntem pregătiţi, îmi pare rău că avem câţiva accidentaţi. Îmi pare rău şi pentru Marica. Îi simţim lipsa, însă trebuie să fim sută la sută la meciul cu Ungaria pentru că avem mare nevoie”, a spus atacantul lui Orduspor. Căpitan pentru a 14-a oară al echipei României, Răzvan Raţ a declarat că nu a faultat la faza din minutul 45: „Penalty-ul dictat pentru Australia nu a fost corect, puteam să pierdem, dar din fericire am revenit pe final şi am marcat două goluri. A fost un meci ciudat, cu un adversar incomod, care practică acelaşi fotbal cu cel al ungurilor. Cred că ne va fi greu la Budapesta”.