Consilierii municipali sunt chemați, astăzi, într-o ședință extraordinară pentru o vota, printre altele, propunerile pentru accesarea de fonduri europene (prin POR), cu care să se efectueze reabilitarea termică a trei grădinițe cu program prelungit din oraș. Clădirile acestora au o vechime considerabilă, fiind ridicate în anii 1974-1978, iar totalul pe care autoritățile și-l propun să îl investească se ridică la suma de 11,63 milioane de lei, echivalentul a 2,6 milioane de euro.
Grădinița cu program prelungit „Piticot” și creșa nr. 5 funcționează împreună pe strada „Elena Farago”, la nr. 17. Imobilul a fost construit în anul 1978, iar de atunci nu s-au mai făcut reparații capitale. S-a efectuat o expertiză asupra clădirii și s-a constatat că toate componentele din care este alcătuită au o vechime considerabilă, la fel și instalațiile de utilități. Specialiștii au mai sesizat că acolo au loc „scurgeri de energie către exteriorul clădirii, vizibile în infraroșu”, iar toate aceste deficiențe fac, în cele din urmă, ca tot confortul din interior să fie afectat destul de mult.
Clădirile au o vechime de peste 40 de ani
În aceeași stare se află și cea de-a doua grădiniță, propusă pentru a fi reabilitată termic, tot cu fonduri europene. Este vorba de Grădinița cu program prelungit „Floare-albastră” și creșa nr. 3. Ele funcționează împreună, fiind situate pe strada „Tineretului”, la nr. 28, iar clădirile lor sunt și mai vechi, fiind construite în anul 1974 și încadrate în categoria „clădiri destinate învăţământului sau asimilate acestora, având ca funcțiune grădinița și creșa”. Nici una dintre acestea nu a mai beneficiat, de-a lungul timpului, de vreo reparație capitală, motiv pentru care vechimea clădirilor și a instalaților își spun, și în acest caz, cuvântul. Cea de-a treia grădiniță cu program prelungit este Grădiniția „Elena Farago” și creșa nr. 8, care funcționează în niște clădiri ce au fost construite în anul 1974. Experții au constat și aici că imobilele în care sunt primiți preșcolarii au o vechime considerabilă, lucru care se vede în modul în care se comportă imobilele, acestea devenind friguroase pe timp de iarnă și sufocante în lunile de vară. Autoritățile propun, în acest caz, reabilitarea termică a unui corp de clădire „în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră”, după cum se precizează în raportul proiectului de hotărâre.
3,9 milioane de lei pentru fiecare grădiniță
Investițiile care urmează să se facă la cele trei grădinițe vor fi finanțate cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional (POR), autoritățile depunând deja documentațiile către ADR Sud-Vest Oltenia. În proiectele de hotărâre, ce urmează să fie votate de consilierii municipali, se menționează și care sunt sumele la care sunt estimate lucrările și pe care autoritățile le soliciră spre finanțare. Astfel, reabilitarea termică a Grădiniței cu program prelungit „Piticot” a fost estimată la suma de 3,8 milioane de lei, (cu TVA inclus), cu contribuția primăriei de 2%, adică 331.871 de lei. Grădinița „Floare-albastră” are nevoie de o finanțare de 3,91 milioane de lei (inclusiv TVA), cu o contribuție de 2%, respectiv suma de 358.024 de lei, iar Grădinița „Elena Farago” necesită o sumă de 3,92 milioane de lei (inclusiv TVA), contribuția municipalității fiind de 331.375 de lei.
Se vor moderniza și toate instalațiile interioare
Potrivit proiectului, pentru toate cele trei grădinițe se propune să se facă o reabilitarea termică totală, care să includă și modernizarea instalațiilor de utilități. Lucrările vor viza, prin urmare, reabilitarea sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum a imobilelor. De asemenea, se are în vedere instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice sau termice pentru consumul propriu al fiecăruia dintre cele trei clădiri. Se mai propune instalarea unor sisteme de climatizare sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, precum și modernizarea instalațiilor de iluminat din toate sălile de clasă în care învață preșcolarii.