La judecată, în stare de arest, pentru şapte infracţiuni rutiere

0
176

Bărbatul de 37 de ani, din comuna doljeană Unirea, ajuns după gratii pentru săvârşirea a nu mai puţin de şapte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere a fost menţinut în arest preventiv. Hotărârea a fost luată de Judecătoria Băileşti şi a rămas definitivă la sfârşitul săptămânii trecute, când Tribunalul Dolj a respins contestaţia inculpatului. Bărbatul, care este recidivist, având la activ alte două condamnări tot pentru infracţiuni rutiere, a fost trimis în judecată pentru 3 infracţiuni de conducere a unui vehicul fără a poseda permis de conducere, 3 infracţiuni de refuz sau sustragere de la recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi o infracţiune de conducere a unui autovehicul neînmatriculat, fapte comise în perioada 23 iunie – 29 noiembrie a.c.

Reamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau, pe 4 decembrie, că a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Nicolae Bîrţă, de 37 de ani, din comuna Unirea, acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere (trei infracţiuni de conducere a unui autovehicul fără permis, trei infracţiuni de refuz al recoltării de probe biologice şi una de conducere a unui autovehicul neînmatriculat), fapte comise în perioada 23 iunie – 29 noiembrie. Mai exact, în cele cinci luni, Nicolae Bîrţă a fost prins la volan, deşi nu mai avea permis de conducere, de fiecare dată fiind băut (1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat pe 23 iunie; 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat în 12 noiembrie şi 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat în data de 29 noiembrie a.c.) şi refuzând recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar o dată se afla la volanul unui autoturism neînmatriculat. În aceeaşi zi bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi a fost prezentat Judecătoriei Băileşti cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea şi a emis mandat pentru 30 de zile pe numele acestuia.

Pe 20 decembrie s-a înregistrat la Judecătoria Băileşti dosarul în care Nicolae Bîrţă a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, ulterior instanţa menţinând şi măsura arestării preventive faţă de inculpat: „Respinge cererea privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Bîrţă Nicolae dispusă prin încheierea nr. 15 din 05.12.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Inculpatul a formulat contestaţie, iar joi, 4 ianuarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au respins contestaţia: „Respinge contestaţia formulată de inculpatul Bîrţă Nicolae împotriva încheierii din data de 27.12.2017 a Judecătoriei Băileşti. Obligă contestatorul să plătească suma de 70 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă Pronunţată în camera de consiliu azi, 04 ianuarie 2018”.

***

Nicolae Bîrţă a mai fost condamnat de două ori, tot pentru infracţiuni rutiere. Astfel, în martie 2009, la Judecătoria Băileşti, bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice (faptă comisă în 2008). Ulterior, în 2015, doljeanul a fost prins din nou conducând băut şi fără permis, refuzând recoltarea probelor biologice. A fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de conducere fără permis şi refuzul recoltării de probe biologice, iar în luna mai, anul trecut, a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani.