Un tânăr de 24 ani, orfan, se judecă în instanţe pentru reîntoarcerea în plasament

0
87

Viorel Pătraşcu, un tânăr de 24 de ani, aflat într-un centru de tip familial aparţinând Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj, ar putea ajunge în stradă, ca urmare a unei decizii a instanţei de judecată, care a considerat că tânărul nu ar mai avea dreptul la plasament, acesta având multe restanţe la facultate şi o adresă semnată chiar de el, prin care solicita „învoire” în vederea plecării la muncă în străinătate. 

Florin Stancu

Un tânăr de 24 de ani, aflat în plasament în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, vrea să rămână în continuare sub îngrijirea asistenţilor, deşi, iniţial, şi-a exprimat dorinţa de a pleca şi a lucra în străinătate, decizie în baza căreia instanţa a stabilit scoaterea de sub plasament. Ulterior, tânărul s-a răzgândit…şi nu mai vrea să plece, doreşte să rămână în plasament, contestând decizia Tribunalului. Ieri, conducerea DGASPC Dolj a lămurit lucrurile, asta după ce a luat act de informaţiile prezentate în media cu privire la situaţia acestui tânăr, aflat la o vârstă la care mai toţi bărbaţii muncesc, unii chiar devin taţi şi întreţinători de familii. „Istoricul tânărului nu putem să-l facem public având în vedere caracterul personal al datelor şi informaţiile despre acesta. Dar trebuie precizat faptul că măsura plasamentului a fost instituită prin hotărâre judecătorească şi, pe cale de consecinţă, poate fi modificată sau poate înceta exvluisv tot printr-o hotărâre judecătoarească”, a subliniat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Tribunalul a decis încetarea măsurii de plasament

Povestea e mai complicată….Directorul DGASPC Dolj a explicat ieri, jurnaliştilor că, la sfârşitul lunii septembrie 2015, echipa multidisciplinară implicată în monitorizare şi intervenţie, s-a întrunit pentru a identifica soluţia cu privire la menţinerea plasamentului. „Având în vedere situaţia şcolară a studentului, care a obţinut în primul an şcolar 40 de credite, în anul II – 33, în anul III – 28 iar în ultimul an nu s-a mai prezentat la niciun examen şi ţinând cont că tânărul nu a solicitat prelungirea duratei de studiu în regim cu taxă, nu s-a prezentat la examene în sesiunea de restanţe şi a solicitat învoirea din centru pentru a pleca la muncă în străinătate, concluziile echipei au fost de propunere a încetării măsurii de plasament”, a subliniat Florin Stancu. Astfel, prin Sentinţa Civilă a Tribunalului Dolj din data de 19 noiembrie 2015 s-a hotărât încetarea plasamentului.

Tânărul s-a răzgândit, vrea la şcoală

Ulterior, tânărul s-a răzgândit, nu a mai vrut să renunţe nici la studii şi nici să plece la muncă în Cehia. „Precizăm faptul că tânărul a prezentat instanţei de judecată dorinţa de a continua studiile şi de a rămâne sub măsura de protecţie specială. În data de 07 decembrie 2015, tânărul a solicitat şi a primit indemnizaţia care se acordă la ieşirea din sistemul de protecţie specială. Sentinţa Civilă a Tribunalului Dolj de încetare a plasamentului nu a fost pusă în aplicare de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj având în vedere termenul de exercitare a căii de atac, iar tânărul a continuat să locuiască şi să i se asigure nevoile de bază la Casa de Tip Familial „Aripi de Serafimi”. În data de 24 decembrie 2015, tânărul de 24 de ani a formulat apel împotriva Sentinţei de la Tribunal şi ne-a informat despre acest aspect ieri ( n.r 06 ianuarie….”, a mai completat Florin Stancu.

Anchetă internă în plină desfăşurare…

Directorul Direcţiei a ţinut să sublinieze faptul că până la pronunţarea Curţii de Apel Craiova, tânărul va continua să beneficieze de măsura plasamentului, atât mai mult cu cât acesta a formulat o cerere de prelungire a duratei de studii în regim de taxă. „Având în vedere decizia tânărului de a finaliza studiile, instituţia noastră îşi propune să-i acorde tot suportul pentru atingerea acestui obiectiv, pe care ni l-am propus şi asumat împreună încă de la finalizarea studiilor liceale ale acestuia. În acest caz, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a demarat o anchetă internă”, a mai spus Florin Stancu, directorul general al DGASPC Dolj.