Pe latură civilă / S-a încheiat procesul tâlharilor din Cimitirul Ungureni

0
648

Tânăra care l-a atras pe cetăţeanul francez în cimitirul Ungureni din Craiova, unde fratele şi concubinul ei, cetăţean bulgar, l-au bătut şi l-au jefuit, şi-a retras, ieri, apelul declarat împotriva sentinţei pe latură civilă pronunţată de Judecătoria Craiova prin care cei trei inculpaţi sunt obligaţi să-i restituie francezului banii pe care i-au furat de la el. Curtea de Apel Craiova a luat act de retragerea apelului, astfel că hotărârea pronunţată pe fond a rămas definitivă. În ceea ce priveşte latura penală a cauzei, pe 11 ianuarie a.c. este următorul termen de judecată al apelului declarat de cei trei inculpaţi împotriva sentinţei prin care au primit câte trei ani de închisoare cu executare. Reamintim că cei doi craioveni şi un bulgar au fost condamnaţi pentru tâlhărie calificată după ce au atras în cimitirul Ungureni din Craiova un cetăţean francez, l-au bătut şi i-au luat toţi banii pe care îi avea la el, respectiv 2.840 euro, portofelul cu actele de identitate şi telefonul mobil.

Reamintim că, pe 11 august 2015 se înregistra pe rolul Judecătoriei Craiova dosarul în care Marian Pencea, de 34 de ani, din Craiova şi Gyunel Sergeev Yosifov de 29 de ani, cetăţean bulgar, erau trimişi în judecată, în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, în aceeşi cauză fiind deferită justiţiei, tot în stare de arest preventiv, şi Ionela Claudia Pencea, de 30 de ani, din Craiova, sora lui Marian şi concubina bulgarului, în sarcina ei fiind reţinută infracţiunea de complicitate la tâlhărie calificată. Cei trei au ticluit un plan ca să-l jefuiască pe Joel Charles Wetzel, de 56 de ani, cetăţean francez. Toată povestea pare mai degrabă o telenovelă cu final nefericit. Astfel, din cercetările efectuate de anchetatori s-a stabilit că Ionela Claudia Pencea a fost plecată, la un moment dat în Franţa, unde Joel Charles Wetzel s-a amorezat de ea până peste cap. Tânăra a stat cât a stat pe acolo, apoi a revenit în Craiova, la fratele ei, Maria şi la concubin, cetăţeanul bulgar Gyunel Sergeev Yosifov. Numai că, în luna iulie a.c., francezul a anunţat-o pe Ionela că nu mai poate de dorul ei şi vine să o viziteze. În aceste condiţii, cei trei s-au gândit că pot profita de dragostea francezului pentru a-l lăsa fără bani. Zis şi făcut. Pe 30 iulie, când Joel Charles Wetzel a ajuns în Craiova Ionela s-a întâlnit cu el, au ieşit în oraş unde au stat până seara, apoi aceasta l-a dus pe bărbat în Cimitirul Ungureni, unde fratele ei şi concubinul aşteptau. Au sărit pe francez, l-au bătut, i-au luat portofelul şi telefonul şi au dispărut toţi trei, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. „S-a reţinut că inculpata Pencea Ionela Claudia, în data de 30.07.2015, în jurul orei 23.00, a condus persoana vătămată, cetăţean francez, în Cimitirul Ungureni din municipiul Craiova, unde inculpaţii Pencea Marian şi Yosifov Gyunel Sergeev au exercitat acte de violenţă asupra acestuia, lovindu-l cu pumnii şi picioarele la nivelul feţei şi trunchiului, provocându-i leziuni ce au necesitat unu număr de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare şi au sustras de la acesta suma de 2.840 euro, portofelul cu acte de identitate şi un telefon mobil”, după cum ne-au declarat reprezentanţii Parchetului. Cetăţeanul francez a ajuns la spital, iar poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova şi procurorii au reuşit să-i identifice pe autori, toţi trei fiind reţinuţi pentru 24 de ore pe 31 iulie. Pe 1 august au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care le-a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită de mai multe ori.

Condamnaţi la câte 3 ani de puşcărie

Pe 15 octombrie 2015, magistraţii Judecătoriei Craiova au soluţionat cauza, pronunţând sentinţa. Cei trei inculpaţi au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de prevederile Codului de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, solicitare admisă de judecători. Astfel, cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare, perioadă din care se va scădea durata reţinerii şi arestării preventive: „condamnă pe inculpatul Pencea Marian la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. (…) Condamnă pe inculpatul Yosifov Gyunel Sergeev la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. (…) Condamnă pe inculpata Pencea Ionela Claudia la pedeapsa de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. Deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor durata reţinerii şi arestării preventive de la 31.07.2015 la zi. În baza art. 399 C.p.p., menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii Pencea Marian, Pencea Ionela Claudia şi Yosifov Gyunel Sergeev”, se arată în sentinţa Judecătoriei Craiova.

Pe latură civilă procesul a continuat până pe 5 noiembrie 2015, când aceeaşi instanţă i-a obligat pe inculpaţi să-i restituie banii cetăţeanului francez. Doar Ionela Pencea a atacat hotărârea pronunţată de Judecătoria Craiova pe latura civilă. Ieri a fost primul, dar şi ultimul termen, întrucât femeia a decis să-şi retragă apelul. Curtea de Apel Craiova a luat act de această decizie, astfel că hotărârea pronunţată de Judecătoria Craiova rămâne definitivă: „În baza art. 415 Cpp ia act de retragerea apelului formulat de apelanta inculpată Pencea Ionela Claudia împotriva sentinţei penale nr. 4056/2015 a Judecătoriei Craiova. In baza art. 275 alin.2 Cpp. obligă apelanta inculpată la plata sumei de 460 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 07.01.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei de apel.

Cât priveşte latura penală a procesului, apelurile inculpaţilor sunt în curs de judecare la Curtea de Apel Craiova, următorul termen fiind pe 11 ianuarie a.c. Inculpaţii sunt în acest moment încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, în arest preventiv.