Concursul pentru piațeta de la Biserica „Sfântul Ilie”, lansat săptămâna viitoare

0
271

Piața din jurul Bisericii „Sfântul Ilie”, ce face parte din centrul vechi al Craiovei, va fi amenajată după o idee ce aparține 100% arhitecților. Concursul de soluții va fi lansat de Ordinul Arhitecților din România, iar proiectul care va fi declarat câștigător de juriu va fi pus în practică. Ideea ar trebui să fie gata la sfârșitul lunii februarie pentru ca lucrările de construcție să poată să înceapă din primăvară.

Propunerea a venit din partea arhitecților ce fac parte din Ordinul Arhitecților din România (OAR), filiala Craiova, și a fost agreată imediat de Primăria Craiova, pentru că timpul de realizare ar fi mai scurt. Președintele filialei, arhitectul Radu Ionescu, a precizat că se câștigă câteva luni bune, astfel că lucrările ar putea să înceapă din primăvară. „Propunerea a fost a noastră, a arhitecților, și Primăria Craiova a salutat-o, iar acum urmează să o punem în practică. Municipalitatea poate și ea, legal, să organizeze un astfel de concurs de soluții, dar ar scoate totul gata abia în vară pentru că trebuie să respecte o legislație mai stufoasă, pe când noi ne putem mișca mult mai repede”, a declarat Radu Ionescu.

Amplasamentul este unul foarte dificil

Tema de concurs va fi lansată la sfârșitul săptămânii viitoare și se preconizează ca, la sfârșitul lunii februarie, concursul să fie gata pe hârtie, iar soluția premiată să poată să fie pusă la dispoziția municipalității. Lucrările ar putea să înceapă din primăvară. „Tema de concurs va fi una foarte liberă. O să încercăm să le dăm arhitecților participanți toată libertatea de acțiune. Amplasamentul este foarte dificil pentru că fiecare latură este de altă natură arhitecturală. Pe o latură avem clădiri noi, blocuri și o construcție recentă, iar pe o altă latură avem calcanul restaurantului Oltenia. Noi nu o să le impunem nimic decât le solicităm să gândească o soluție pentru amenajarea acestei piațete”, a menționat arhitectul Radu Ionescu.

Cei mai buni arhitecți români, în juriu

Concurenții vor veni cu ce doresc ei pentru a prezenta soluția imaginată. Ei se pot ajuta de desene, de imagini și chiar de simulări 3D. Președintele Radu Ionescu a declarat că membrii filialei Craiova le vor sta la dispoziție cu detalii privind amplasamentul, le vor trimite toate datele tehnice. „Chiar îi invităm să ne viziteze pentru a se documenta dacă este nevoie de așa ceva”, a spus acesta. Juriul va fi format din cei mai buni specialiști în arhitectură din țară. Promisiunea organizatorilor este că din juriu vor face parte arhitecți cu prestanță la nivel național. „Avem niște nume, am stabilit contactele cu aceștia, dar nu putem deocamdată să oferim lista completă. Cu certitudine vor fi cei mai buni specialiști de la nivel național”.

Un concurs și pentru fațada Muzeului de Artă

După definitivarea piațetei de la Biserica „Sf. Ilie”, arhitecții craioveni intenționează să organizeze un concurs de soluții și pentru un alt amplasament. Este vorba de spațiul aflat în spatele Muzeului de Artă care va fi reamenajat astfel încât arhitectura să fie pusă în valoare. „Muzeul de Artă este mascat de o parcare și un tomberon și trebuie să ne gândim să facem ceva pentru a pune în valoare și această zonă, de altfel una foarte frumoasă”, a menționat arhitectul Radu Ionescu. Arhitecții sunt de părere că ideea rezultată în urma unui concurs de soluții este cea mai bună și dau ca exemple zona din jurul Bisericii Negre din Brașov, precum și Piața Universității din București, care au fost amenajate în acest mod.