Instituțiile cultural-artistice craiovene își reiau activitatea cu spectacole, concerte și ateliere de creație

0
476

După programe speciale, în „acord” cu sfintele sărbători, și după scurta perioadă de vacanță de iarnă, instituțiile de spectacol craiovene își reiau activitatea. Primele reprezentații au loc chiar astăzi, la Teatrul Național „Marin Sorescu” și la Filarmonica „Oltenia”, joi publicul este așteptat să-și reia locurile în sala Operei Române Craiova, iar în week-end cei mai mici spectatori sunt poftiți în lumea poveștilor, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”.

„Tartuffe” ridică, astă-seară, cortina la TNC

Teatrul Național „Marin Sorescu” deschide seria reprezentațiilor din anul 2014 cu spectacolul „Tartuffe”, de Moliere, în regia lui Kincses Elemer și scenografia Klarei Labancz, care are loc astăzi, de la ora 18.30, în Sala „Amza Pellea”. În distribuție: Valentin Mihali (Tartuffe), Ilie Gheorghe (Orgon), Natașa Raab (Elmira), Corina Druc  (Mariana), Ștefan Cepoi (Damis), Nicolae Poghirc (Cleant), Raluca Păun (Dorina), Tamara Popescu (Dna Pernelle), Dragoș Măceșanu (Valer), Valeriu Dogaru (Dl Loyal), Cosmin Rădescu (Ofiţerul) și Lili Sîrbu  (Flipota).

Până la jumătate lunii, programul va mai cuprinde spectacolele „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop (9 ianuarie, ora 17.00; 15 ianuarie, ora 18.00), „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu (9 ianuarie, ora 18.30), „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia aceluiași Mircea Cornișteanu (10 ianuarie, ora 18.30), „O furtună”, de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete.

Muzica lui Strauss, în Concertul de Anul Nou al Filarmonicii „Oltenia”

Și Filarmonica „Oltenia” vă invită să vă reluați locul în sala de spectacole tot astă-seară: la ora 19.00 începe Concertul extraordinar de Anul Nou, susținut de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Radu Popa, soliștii Gabriel Croitoru (vioară) și Cosmin Bălean (duduk). Același repertoriu – valsuri, tangouri, muzică din filme compuse de Strauss, Elgar, Haciaturian ș.a. –, în interpretarea acelorași muzicieni, va putea fi audiat și mâine, 9 ianuarie.

Programul va continua cu un mănunchi de concerte pentru pian de Beethoven, Schumann și Rahmaninov, în interpretarea Orchestrei Simfonice (dirijor: Alexandru Iosub), soliștilor Vincenzo Balzani, Chiara Orsetti și Keiko Osawa (12 ianuarie, ora 11.30), și cu un concert de muzică instrumentală camerală, corală și vocală românească dedicat Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie, ora 19.00).

Cea mai celebră tragedie donizettiană se joacă la Opera Română Craiova

Spectacolul de operă „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, se va juca din nou la Craiova, doar că de această dată artiștii vor urca pe scena Operei Române noua titulatură de care se bucură instituția. Nume precum Diana Țugui, Sandor Balla (Cluj-Napoca), Florin Ormenișan, Sorin Drăniceanu vor evolua mâine, 9 ianuarie, ora 19.00, alături de Cor și Orchestra aflată sub bagheta tânărului dirijor Marius Hristescu. Regia artistică este semnată de Arabela Tănase, iar costumele și decorurile sunt creația lui Răsvan Drăgănescu.

Următorul spectacol – unul de cântec, poezie și dans, dedicat Zilei Culturii Naționale – va avea loc pe data de 16 ianuarie, ora 19.00. Realizat în parteneriat cu Departamentul de Arte al Universității din Craiova, acesta va fi reluat în data de 17 ianuarie, ora 17.00, în Aula „Buia” a Facultății de Agronomie.

Teatrul de păpuși: înscrieri pentru o nouă serie de ateliere de creaţie

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” va relua seria spectacolelor sâmbătă, 11 ianuarie, când, de la ora 18.00, veți putea (re)vedea „Albă ca Zăpada”, după Frații Grimm. Regia și scenariul sunt semnate de Iulia Cârstea, scenografia este realizată de Eustațiu Gregorian, iar muzica este compusă de Alin Macovei-Moraru. În distribuție: Adriana Ioncu, Oana Stancu, Iulia Cârstea, Alla Cebotari, Ionica Dobrescu, Daniel Mirea și Alis Ianoș. Micii spectatori sunt așteptați apoi la întâlnirea cu  „Prințul Broască” (12 ianuarie), „Rățușca cea urâtă” (18 ianuarie), „Bună dimineața, noapte bună” (19 ianuarie), „Sarea în bucate” (25 ianuarie), „Șoricelul și balerina de porțelan” (26 ianuarie).

Până pe data de 10 ianuarie, la Teatrul „Colibri” se fac înscrieri pentru o nouă serie de ateliere de creaţie, care se vor desfășura din 13 ianuarie până pe 15 martie, prețul pentru un curs fiind de 100 de lei. Cei mici pot alege între „ABC” (coordonator: Rodica Prisăcaru), „Exerciții-poezii” (Ionica Dobrescu), „Primul pas pe scenă” (Alis Ianoș), „Jocul de-a joaca” (Oana Stancu), „Să cântăm și să dansăm” (Alla Cebotari), „Ucenicul păpușar” (Norica Preduț) și „Lumea păpușilor” (Mihaela Calciu). Înscrierile se fac fie la adresa de e-mail colibricolibri2012@yahoo.ro, fie la numărul de telefon 0251.412 473 (între orele 9.00 și 15.00), fie la sediul instituţiei, din Calea București nr. 56.