Brăduţ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

0
226

În pline Sărbători de Iarnă,  studenții mediciniști craioveni au împodobit, ca în fiecare an, Bradul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. Aceştia  au prins în cetină clipele frumoase de peste an, succesele de la examene și mai ales faptele bune, deloc puține, care le-au adus și mai multă bucurie.

  Zeci de evenimente academice, organizate de cadrele didactice, dar și de studenți au adus în Craiova mulți și mari specialiști din țară și din străinătate din diverse domenii ale medicinei. Au conferențiat, au oferit training-uri și workshop-uri, au devenit parteneri ai UMF Craiova în programul instituțional de cultivare a multidisciplinarității și prevenției, în 2023. A fost, de pildă, Congresul Național de Medicină de Familie, care a adus abordări aplicate pe teme legate de pediatrie, cardiologie, vaccinologie, imagistică, strategii de dezvoltare organizațională etc. În aprilie a avut loc Craiova Connects 2023. Gastro&ObGyn&NutriDiab. Panelurile științifice au reunit teme de interes major atât pentru medicii celor trei specialități, cărora le-a fost dedicată ediția 2023 Craiova Connects, cât și pentru medicii din zonele conexe acestora: medicina internă, oftalmologie, nefrologie, cardiologie, endocrinologie, oncologie, medicina de familie, asistenți medicali. A fost apoi, în mai, Simpozionul Pharma-med 2023. 700 de farmaciști din toată țara au discutat proceduri de aliniere la schimbările privind serviciile farmaceutice oferite într-o farmacie comunitară. În iunie, Congresul Stoma LINKS a propus explorarea cazurilor stomatologice ținând cont și de patologiile asociate ale pacientului.

 Anul universitar 2023-2024 este anul aniversar UMF Craiova

Pe 16 iunie 2023 Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a sărbătorit 25 de ani de la înființare. A avut loc ședința aniversară a primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, condusă de fondatorul UMF din Craiova, prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea. Tot în iunie, și tot pe principiul multidisciplinarității a avut loc Conferința Internațională de Chirurgie HEROES, organizată de Asociația Eleno-Română de Chirurgie, Academia Română de Științe Medicale și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Toamna au fost Zilele cardiologiei craiovene. Evenimentul a reunit cardiologi de marcă din întreaga țară și a abordat teme de actualitate din zona Imagisticii prin Rezonanță Magnetică, a cardiologiei intervenționale, a cardio-oncologiei și altele. Apoi, a fost Conferința Asociației Dermatologilor din Oltenia, 2023, cu tema „Sindroame paraneoplazice și cancere cutanate” și, înainte de începerea anului universitar, s-a desfășurat Congresul Național de Radiologie și Imagistică Medicală din România. După mai bine de 20 de ani, s-au reunit la Craiova specialiști în domeniul radiologiei și imagisticii din toate centrele universitare din România și din întreaga Europă. Anul universitar a debutat cu deja tradiționalul Curs internațional de Anatomie ecografică musculoscheletală la UMF Craiova. Iar primul semestru a fost bogat în campanii de informare și educare create și implementate de cadre didactice și studenți. De asemenea, amintim şi de campaniile care i-au dus pe specialiștii UMF în mijlocul comunității, în școli, în mediul rural, în parcuri și hipermarketuri. Au oferit consultații gratuite, dar și informații corecte care să ne ferească de boli, să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră. Așa au fost numeroasele campanii prin care s-au oferit servicii medicale gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament în cancerul colorectal și pentru populația din Oltenia. Peste 50 000 de oameni au beneficiat de aceste servicii, iar mulți dintre ei pot spune azi că și-au salvat viața grație acestor programe. UMF din Craiova în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București au organizat Campania „Salvează o viață! Salvează-ți viața!”. Specialiștii celor două universități au încurajat cetățenii să doneze sânge. Donarea de sânge poate salva mai multe vieți, inclusiv pe a donatorului. De ce? Pentru că testarea sângelui donat este un pas înainte în depistarea precoce a infecțiilor virale.

Educația și prevenția trec primejdia rea

„Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare și educare UMF Craiova”, ”Un act de Prevenție = O viață sub Protecție/Salvează o viață! Salvează-ți viața!”, Campania de educație și prevenție „ContraTimp”, „Manifest UMF din Craiova: Corpul tău. Puterea ta”, „Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor virale” sunt câteva dintre conceptele-cheie ale întâlnirilor specialiștilor UMF cu comunitatea. Cine ce îți spune? Cât de bine ești informat? Știi că poți să te ferești de mari probleme de sănătate dacă îți iei informațiile de la cei care au ani în spate de studiu și cercetare? La rândul lor, societățile studențești, Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi din Craiova, Organizația Studenților Farmaciști, Societatea Studenților Craioveni în Asistență Medicală și Moașe, Societatea Studențească de Chirurgie au organizat și organizează aproape săptămânal evenimente pentru colegii lor din Craiova, dar și din întreaga țară. Energia lor, pasiunea și bucuria de a dărui se vede în fiecare activitate, în fiecare fotografie prinsă în Bradul UMF Craiova 2023.