Concert vocal simfonic suţinut de Orchestra de suflători / percuţie şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova

0
511

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” ediţia 48 continuă în cea de-a patra seară cu un concert vocal simfonic suţinut de Orchestra de suflători / percuţie şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. În program sunt lucrări de  Aaron Copland, Arnold Mendelssohn, Paul Dukas, Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Hector Berlioz.

                                    RADU  ZAHARIA

Radu Zaharia a absolvit secţia de dirijat a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, studiind sub îndrumarea maestrului Petru Sbârcea. Experienţa sa profesională cumulează diferite tipuri de activităţi. Din anul 2012, Radu Zaharia este realizatorul unei serii de concerte sub titulatura „Foedus Concordiae”, concerte constituite dintr-un ansamblu de orchestră şi cor de cameră, la pupitrul cărora a susţinut concerte în diferite spații culturale sau sacre din Arad. De asemenea, în noiembrie 2012, l-a asistat pe maestrul Neil Thomson (Anglia) la colaborarea avută cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Ca urmare a impresiilor după această colaborare, Radu Zaharia a fost invitat de către maestrul Thomson, în perioada 25 februarie – 2 martie 2013, la Paris, în scopul perfecţionării muzicale. Pe toată perioada studiilor, tânărul dirijor s-a aflat şi la pupitrul ansamblurilor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, precum şi al orchestrei simfonice „Agile” din Cluj-Napoca, abordând un repertoriu variat. Ca şi formare adiţională, tânărul dirijor a participat la un curs de măiestrie care a avut loc la Academia de Muzică în luna februarie 2013, condus de maestrul Noam Zur (Israel), precum şi la un curs vocal-simfonic de măiestrie, condus de maestrul Roland Börger (Germania).

După debutul alături de Filarmonica de Stat din Arad, cu Simfonia nr. 2 „Lobgesang” de F. Mendelssohn-Bartholdy, a urmat debutul alături de Filarmonica „Banatul” din Timișoara, cu program vocal-simfonic. În paralel, Radu Zaharia și-a dedicat eforturile formării noilor generații de muzicieni, servind ca dirijor al orchestrelor simfonice ale Colegiului de Arte „Ion Vidu” din Timișoara, pe care le-a perfecționat în asemenea manieră încât au ajuns să abordeze opusuri precum Simfonia nr. 9 de A. Dvořák și „Carmina Burana” de C. Orff. De asemenea, ca dirijor al Orchestrei Simfonice Timișoara precum și al Orchestrei Academice de Tineret Timișoara, a prezentat programe clasice, de promenadă și chiar și musical-uri în Timișoara, Reșița sau Drobeta-Turnu Severin. Atenția sa s-a extins și asupra unor proiecte contemporane, aflându-se la pupitrul Orchestrei „Tymes” încă de la înființarea acesteia, alături de care a susținut concerte în cadre neconvenționale, precum și concerte alături de formații rock.

 MANUELA  ENACHE-PÎRVU

Manuela Enache-Pîrvu a urmat cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” (clasa de vioară). În perioada 2004 – 2008, a fost studentă bursieră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, specializarea Dirijat cor academic (clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu), urmând în paralel şi modulul instrumental de vioară (Adrian Buliga, conf. univ. dr. Florin Croitoru). Dintre alţi profesori, sub îndrumarea cărora şi-a perfecţionat pregătirea muzicală, se disting: Dinu Ciocan, Teodor Ţuţuianu, Valentina Sandu Dediu, Dan Buciu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu. În 2010, a absolvit cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti (Stilistică dirijorală, specializarea Dirijat Cor academic), iar în perioada 2009 – 2010, a beneficiat de o bursă de studii în cadrul Birmingham Conservatoire (Marea Britanie), perfecţionându-se sub îndrumarea dirijorului Paul Spicer. Pe durata acestor studii, s-a implicat activ în calitate de dirijor al Corului Camerata, alături de care a susţinut concerte şi a realizat imprimări audio. În aceeaşi perioadă, a participat la workshop-ul educaţional de muzică contemporană “Maze”. Este doctor al Universității Naționale de Muzică București, teza sa tratând „Ipostaze ale muzicii corale în Romantism – o perspectivă dirijorală”.

Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova şi a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova (1994 – 1998); instrumentist în Orchestra Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (2002); artist vocal în cadrul Concertului – Medalion “Ştefan Niculescu” (Ateneul Român, 2008) şi în spectacolul de teatru “Lucrezia Borgia” (Teatrul Naţional I. L. Caragiale – Bucureşti); membră a Corului “DaCapo” (Bucureşti, 2006). Alături de Corul “Solemnis” a susţinut concerte în Austria (Viena) şi Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 – 2009, a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar în 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional “George Enescu” – Bucureşti.

În iunie 2010, a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică.

În vara anului 2012, a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel. Din anul 2010, Manuela Enache-Pîrvu deţine statutul de dirijor al Coralei academice a Filarmonicii “Oltenia”.