Acţiune de amploare a Gărzii de Coastă din România, la nivel european

0
428

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime „Ştefan cel Mare” din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, după o operațiune de prevenire și combatere a migrației la care au participat în Marea Mediterană timp de patru luni de zile. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.082 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

În perioada 11.08.2021 – 01.12.2021, nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ştefan cel Mare” din dotarea Poliţiei de Frontieră Române a participat la Operaţiunea Comună „THEMIS”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E. Nava “amiral” a Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune. S-au avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la limita sudică a spaţiului comunitar, efectuarea cu operativitate a schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni. Poliţiştii de frontieră români au executat 20 de misiuni, cu un total de 56 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.478 mile marine. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.082 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice. Echipajul navei a fost apreciat de către parteneri datorită profesionalismului cu care a acționat pe timpul misiunilor, seriozității și implicării în munca susținută depusă. Chiar dacă condițiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au fost aduse în siguranță la mal, nefiind înregistrate probleme de niciun fel. Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene. Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al rezultatelor obținute de experţii detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei. Operaţiunea a fost finanţată de către Frontex.

Cazuri semnificative

  1. În data de 03.11.2021, ora 18.20, nava MAI 0201 a fost solicitată de către Centrul International de Comandă Roma, prin reprezentantul național, să detecteze și să intercepteze două veliere cu migranți care se îndreaptau spre coasta Italiană.

În data de 04.11.2021, ora 10.00, nava Poliției de Frontieră Române a detectat cele două veliere la o distanță de peste 120 Mm de coasta Italiei și a început activitatea de supraveghere de la distanță a țintelor. În seara aceleași zile, având în vedere înrăutățirea bruscă a vremii, MRCC Roma a declarat evenimentul ca fiind unul SAR, (search and rescue), iar nava MAI 0201 a fost nominalizată Coordonator la fața locului (OSC). Comandantul navei noastre a solicitat ajutorul unei nave comerciale aflate în apropiere pentru a asigura adăpost împotriva valurilor și vântului foarte puternic, însă după mai multe încercări și datorită faptului că starea mării la acel moment putea pune în pericol ambarcațiunile și viața migranților pe timpul unei transbordări, acesta a decis oprirea activităților SAR. La solicitarea comandantului navei PFR și asigurând protecție împotriva valurilor și vântului, cele două veliere şi-au continuat drumul, însoțite de către nava MAI 0201, către coasta Italiei.

În data de 05.11.2021, începând cu ora 08.20, au fost salvați și luați la bordul navei MAI 0201 un număr de  93 de migranți (62 bărbați, 18 femei și 13 copii), aceștia fiind debarcați în siguranță în portul Crotone în seara aceleași zile, operațiunea fiind una deosebit de dificilă.

Pe timpul deplasării către portul Crotone, polițiştii de frontieră de pe nava MAI 0201 au acordat îngrijiri medicale unei femei, care, datorită stadiului avansat de epuizare ( fără mâncare și apă de 6 zile), a suferit o criza de spasmofilie și a leșinat de mai multe ori.

  1. În data de 27.11.2021, ora 08.25, nava MAI 0201 a fost solicitată de către Centrul Internațional de Coordonare (ICC) Roma, prin reprezentantul național, să detecteze și să intercepteze, o țintă, cu aproximativ 200 de persoane la bord, aflată la 100 Mm de coasta italiană, despre care existau informații că are o femeie însărcinată la bord.

La ora 14.35, nava Poliției de Frontieră Române a detectat ținta ca fiind o navă de pescuit cu un număr ridicat de persoane la bord.  În desfășurarea activității de salvare a fost trimisă și o navă  a Gărzii de Coastă italiene.

La ora 17:10, o șalupă a Gărzii de Coastă italiene a interceptat nava cu migranți și a comunicat navei Poliției de Frontieră că la bord sunt aproximativ 200 de persoane, iar starea de sănătate a femeii care, între timp a născut, era bună (precum și a copilului).

La scurt timp a fost declarată acțiune SAR şi a fost solicitat ajutorul unei nave comerciale pentru a asigura condiții optime în vederea transbordării migraților de la bordul pescadorului, la bordul navei Poliției de Frontieră, având în vedere condițiile hidrometeorologice nefavorabile. După multe ore și încercări repetate au fost transbordate la bordul navei MAI 0201 de către șalupa Gărzii de Coastă italiene un număr de 162 persoane. Au fost distribuite pături termoizolante, apă și hrană persoanelor ambarcate la bord. Femeia și nou născutul au fost duse la mal de către șalupa Gărzii de Coastă italiene împreună cu alte 80 persoane însoțiți de către o navă comercială.

A doua zi de dimineaţă, nava Poliției de Frontieră a acostat în port și a debarcat  în siguranță cele 162 persoane.

O MARE LINIȘTITĂ NU A FORMAT NICIODATĂ UN MARINAR ISCUSIT”.