Ştiinţa încearcă să-şi recapete cadenţa

0
286

Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş

Stadion: „Ion Oblemenco”, astăzi, ora 19

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu, Acka, M. Constantin, Bancu – Mateiu, Nistor, Cicâldău – Baiaram, Ofosu, Mamut. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: Marinescu – Mitran, Neţoiu, Papp, Vătăjelu, Screciu, Căpăţână, V. Constantin, Tudorie.

Gaz Metan Mediaş: Buzbuchi – Butean, Baco, Larie, Velisar – Alceus, F. Junior – Ze Manuel, Deaconu, Cardoso – L. Niţu. Antrenor: Jorge Costa. Rezerve: Pleşca – Romeo, De Sousa, Smola, Horj, Horşia, Nuno Valente, Chamed, Idrissa Sambu.

Arbitru: Horaţiu Feşnic.

După două înfrângeri acasă în campionat, care au scurtat mandatul lui Bergodi, Universitatea Craiova încearcă să confirme că şi-a recăpătat apetitul ofensiv, etalat în Cupă, contra unui sparring-partner. Papură are şi el şansa de a-şi consolida postura, aflată nu numai sub ameninţarea permanentă a rezultatelor, ci şi a numelor vehiculate pentru a-l înlocui. Craiova nu mai are valoarea din sezonul precedent, după ce a dat greş în campania de transferuri, cumpărând jucători modeşti, care nu doar că nu aduc un plus, ba chiar sunt sub nivelul lotului existent. Rămasă fără Koljic, Gustavo şi Mihăilă, cu Nistor dezamăgind meci de meci, Ştiinţa se mai bazează numai pe sclipirile lui Cicâldău şi Bancu (care au avut coronavirus în ultima lună), iar adversarii sunt avizaţi şi îşi iau măsuri. Lotul Universităţii conţine în rest jucători de pluton, cam de acelaşi nivel cu majoritatea echipelor din campionat, deşi pretenţiile în Bănie sunt unele de performanţă. Dar cu excepţia FCSB-ului, care mărşăluieşte spre titlu, şi poate a lui Dinamo, care se confruntă însă cu alte probleme, echipele din Liga I nu posedă fotbalişti de clasă. În aceste condiţii, diferenţa se poate face la capitolele determinare şi strategie de joc. Pe de altă parte, Universitatea se consideră şi este evaluată ca echipă de top şi nu-şi permite o tactică speculativă, trebuie să atace şi să se expună. Numai că atunci când nu-ţi evaluezi corect potenţialul, pot surveni cataclisme. Echilibrul poate fi adus totuşi de rezultate, fiindcă un joc consistent nu au mai etalat craiovenii cam de când au câştigat în Gruia cu 3-2, astă-vară.

Adversarul de azi, Gaz Metan Mediaş, nu mai este echipa din startul sezonului, care nu avea jucători nici pentru a completa foaia de joc. O dată cu portughezul Jorge Costa, legendarul stoper al lui FC Porto, au sosit la Gaz Metan şi câţiva jucători decenţi, care au adus echilibru. Mediaşul a câştigat la Cluj şi la Arad, contra uor echipe bine organizate, a fost învinsă numai de decizia lui Colţescu în duelul cu FCSB şi a administrat un „set alb” Voluntariului, în Cupa României. Faţă de Craiova, care a marcat un singur gol în ultimele 4 meciuri de campionat şi vine după singurul meci din deplasare de anul acesta în care nu a dat gol, Mediaşul a punctat des în ultima perioadă, în evidenţă ieşind Cardoso, unicul jucător peste medie al lor, şi Deaconu, prin execuţiile din faze fixe, unde îl concurează pe Chamed.

Papură: „Mediaş e o echipă în formă”

Cornel Papură a prefaţat meciul de azi, subliniind că Gaz Metan Mediaş este o echipă mult mai bine organizată acum, cu portughezul Jorge Costa la cârmă. „Ne aşteaptă un meci dificil, contra unei echipe care este în formă, agresivă, dar sper să ne ridicăm nivelul jocului şi să ne impunem, cred că putem totuşi să câştigăm contra oricărei echipe din campionat. Fiecare meci are istoria lui, are presiunea lui, dar contează să jucăm bine, vom vedea ce obţinem. Important este să te adaptezi imediat la ceea ce îţi oferă jocul. Gaz Metan are jucători buni de atac, le vom da atenţie tuturor, nu numai lui Cardoso. Mediaş este o echipă complet schimbată faţă de începutul anului, mult mai puternică acum, sunt mai bine organizaţi, mai agresivi, au arătat foarte bine în ultimele meciuri. Să sperăm că vom arăta şi noi mai bine pe faza de atac. Sper să batem în toate meciurile rămase până la final, dar să vedem ce putem” a declarat antrenorul Craiovei,  adăugând că pe lângă jucătorii indisponibili pe termen lung, Koljic, Ivan şi Ivanov, au devenit incerţi pentru jocul de luni şi Bălaşa şi Bic.

Bărbuţ: „Nu este o presiune că nu am câştigat de mult acasă”

Cristi Bărbuţ spune că la Craiova nu se mai resimte presiunea luptei pentru titlu, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, şi îşi doreşte ca toată lumea să o considere favorită la primul loc pe FCSB, dar la finalul sezonului Universitatea să devină campioană.  Totodată, atacantul de 25 de ani nu-şi mai doreşte vacanţă, deoarece a fost suficientă pauză din cauza pandemiei. „Să vorbească toată lumea de FCSB că este anul lor și noi să câștigăm. Vacanța am avut atunci când a fost pauză din cauza pandemiei, atât cât avem acum..trebuie să ne odihnim și să fim gata de meciuri.  Cele patru meciuri sunt importante la fel cum au fost și cele de până acum. Câteodată jocul nostru a lăsat de dorit, dar sper ca pe viitor să câștigăm și să arătăm un joc bun. Cred că anul acesta nu mai este o presiune. Știm cu toții ce ne așteaptă și ne vom lupta la campionat. Mai este mult până la final. Lupta va fi în play-off” a declarat atacantul.

Cristi Bărbuţ apreciază apetitul ofensiv al viitorului adversar, Gaz Metan Mediaş, dar spune că Moş Nicolae va lăsa trei puncte în ghetele alb-albaştrilor, pentru meciul de azi. „Ne aşteaptă un meci dificil, cu o echipă care a marcat mult în ultima perioadă, dar vrem să ne facem jocul şi să luăm punctele. Gaz Metan are jucători de calitate și în atac, dar și în apărare. Nu este o presiune că nu am câştigat de mult acasă. Avem o echipă puternică și trebuie să o arătăm. Este o atmosferă bună, suntem aproape de primul loc, dar nu ne gândim decât la meciul de luni. Cred că Moș Nicolae ne va lăsa puncte în ghetuțe. Cel mai important este să obținem cele trei puncte în meciul de luni, iar după aceea vom vedea.” a spus Bărbuţ. Deşi a prins destul de rar un loc în primul 11 al Craiovei, Bărbuţ consideră că şi-a făcut destul de bine treaba: „Mi-au ieșit câteva execuții cu stângul și sper să continui să dau goluri pentru Universitatea. Am intrat cu Iași, ca rezervă, și am dat gol. Este important să dăm totul pe teren să câștigăm”.