Doljul trimite 14 parlamentari la Bucureşti

1
852

Pe 6 decembrie, românii şi-au ales senatorii şi deputaţii pentru următorii 4 ani. Alegerile parlamentare 2020 s-au încheiat, iar Biroul Electoral Central a centralizat procesele verbale. În urma acestora, PSD poate fi declarat câștigătorul alegerilor parlamentare 2020, iar partidul AUR a intrat în Parlament, susţinut puternic de Diaspora. La Dolj, PSD a luat peste 45%, urmat fiind de PNL cu aproximativ 25%, USU-Plus – 11%. Marea surpriză şi la Dolj a fost AUR – 5,%.

      Peste 18 milioane de alegători au fost  aşteptaţi duminică la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ.Votarea în ţară s-a desfăşurat într-o singură zi – duminică, de la ora 7,00 până la 21,00. În ţară au fost organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti. Doljenii și-au ales şi ei pentru următorii patru ani, reprezentanții în Parlamentul României. La nivelul județului, au fost deschise 531 de secții de votare, iar pe listele permanente au fost înscriși 565.981 de doljeni. În străinătate au fost organizate 748 de secţii de votare în 93 de ţări. Cele mai multe sunt în Spania – 140, Italia – 137, Germania – 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 50, Franţa – 48. În SUA sunt 36 de secţii de votare, Republica Moldova – 30, Belgia – 19, Austria – 17, Irlanda – 16, Olanda – 15, Grecia – 11, Norvegia şi Danemarca – câte 10, Portugalia – 9, Australia şi Noua Zeelandă – 7 secţii.

 

PSD a reuşit să coloreze în  roşu jumătate din hartă, iar USR Plus s-a impus la Timiş şi Braşov, UDMR conduce în Harghita, Covasna şi Mureş, în celelalte judeţe s-a impus PNL.

La Dolj, PSD a câştigat alegerile parlamentare, fiind urmat de PNL şi Alianţa USR-PLUS, potrivit rezultatelor provizorii publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) după centralizarea datelor din toate cele 531 secţii de votare. La Senat, PSD a obţinut în Dolj 45,86% din voturile valabil exprimate, PNL – 24,67%, Alianţa USR-PLUS – 11,17%, PMP – 5,24% şi Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) – 5,17%. La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 45,38%, PNL – 24.23%, Alianţa USR – PLUS – 11,18%, Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) – 5,04%, iar PMP era la limita pragului electoral cu 4,97%. Celelalte partide nu au depăşit pragul electoral de 5%.

Prezenţa la urne, 36,82 %

În Dolj, prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică a fost de 36,82 %. Pe listele permanente  au fost înscrişi 565.981 de alegători şi au votat 208.432 de persoane din care 181.678 au fost votanţi pe listele permanente, 22.761 au votat pe listele suplimentare, iar 3.993 au votat cu urna mobilă. Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi votanţi au între 45 şi 64 de ani (39,88%). Pe medii de rezidenţă, cei mai mulţi votanţi au fost din mediul rural – 53,08%.

În urmă cu patru ani, PSD a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Dolj cu peste 60% din voturile valabil exprimate, atât la Senat, cât şi Camera Deputaţilor, PNL a obţinut atunci 17,39% la Camera Deputaţilor şi 17,80% la Senat, iar USR a obţinut 5,25% la Camera Deputaţilor şi 5,37% la Senat. În Dolj, prezenţa la vot a fost la alegerile parlamentare din decembrie 2016 a fost de 45,06 %, numărul votanţilor din mediul urban fiind apropiat de cel al votanţilor din mediul rural. Cei mai mulţi au avut vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani, urmaţi de cei cu vârsta de peste 65 de ani.

La Senat au intrat următorii : Ion Prioteasa şi Mihail Genoiu – PSD; Nicolae Ciucă, PNL şi prin distribuire ar putea să intre şi candidatul USR – Cosmin Poteraş. Iar la Camera Deputaţilor : Alexandra Presură, Iulian Badea, Laura Vicol, Eliza Peţa şi Cosmin Durle – PSD; Ştefan Stoica şi Nicolae Giugea – PNL şi prin redistribuire Ionuţ Stroe; Daniel Gheba – USR-Plus, iar tot prin redistribuire şi Ringo Dămureanu – AUR.

Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, după anunţarea sondajelor :

„În primul rând, le mulțumim tuturor românilor pentru votul acordat, le mulțumim în special doljenilor care au fost prezenți la vot, pe o vreme care nu a fost neapărat rea, dar nici una extraordinară. Ne așteptăm, bineînțeles, în județul Dolj la un rezultat mult mai bun, însă toată lumea știe că nu scorul de la exit-poll este cel oficial, ci rezultatul de la numărarea voturilor… Vreau să îi felicit și să le mulțumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat în această campanie electorală. Românii i-au taxat pe cei care au guvernat pentru toate gafele pe care le-au făcut și ne așteptăm ca în județul Dolj și în Craiova să fie taxați și mai dur pentru ambiția pe care și-au pus-o cu craiovenii, cu copiii craiovenilor prin închiderea piețelor, prin închiderea târgului și prin toate abuzurile pe care le-au făcut.  Nu mai merge nici să se roage de pădurari să le dea voturile, nu mai merge nici să îi oblige pe poștași să le dea voturile, pentru că oamenii votează cum consideră ei că este bine pentru viitorul județului Dolj și pentru viitorul României. Gata cu șmecheria! Numărăm voturile și victoria va fi la o distanță și mai mare”

Ştefan Stoica, preşedinte PNL Dolj :

“Potrivit acestor rezultate, Partidul Naţional Liberal, USR, PMP, UDMR – care face parte din familia noastră, sunt majoritare. Mulţumim tuturor celor care s-au prezentat la vot şi care au votat Partidul Naţional Liberal. Craiova şi judeţul Dolj sunt fruntaşe în ce priveşte prezenţa la vot. PNL a urmărit procesul de votare pe pacursul întregii zile şi am sesizat problemele pe care le-am întâmpinat. Am convingerea, încă o dată, că PNL a câştigat aceste alegeri parlamentare şi va forma viitorul guvern. Aveţi convingerea că, în perioada următoare, Craiova şi judeţul Dolj vor merge pe calea dezvoltării”

Gabriel Păunică, copreşedintel USR-Plus :

“Dragi alegatori, vă mulţumesc mult celor care v-aţi asumat să ieşiţi la vot în aceste conditii! Vă mulţumesc mult celor care aţi crezut în oamenii pe care USR PLUS i-a propus pentru Parlamentul Romaniei şi vă promit că noi cei din partid vom fi exigenţi în primul rând cu aleşii noştri în următorul mandat!”

1 COMENTARIU

Comments are closed.