A început Conferinţă WeAreNATO, la Universitatea din Craiova

0
430

În urmă cu ceva timp a început la Universitatea din Craiova, Conferinţa „România – pilon de securitate în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”. Evenimentul se desfăşoară sub formă de prelegeri şi el are loc în Aula „Mihai I al României”, în cadrul campaniei NATO de informare publică – WeAreNATO. Participă  reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Statului Major al Apărării, Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est, precum şi studenţi ai Universităţii din Craiova. Din partea NATO este prezent colonelul canadian James Pollwell, iar Brigada Multinaţională Sud – Est este reprezentă de generalul Cristian Dan, care a şi vorbit în deschiderea evenimentului despre importanţa NATO şi despre motivul pentru care acest eveniment se desfăşoară la Universitatea din Craiova.

Evenimentul este moderat de prof.univ.dr Sorin Damean, care a subliniat faptul că acţiunea de astăzi face parte dintr-o campanie mai largă de promovare şi informare publică despre NATO. “În consecinţă şi Universitatea din Craiova a organizat acest eveniment, pentru studenţi, în primul rând. Ţin să amintesc că la  Facultatea de Ştiinţe Sociale se susţine un Master pe  securitate naţională şi probleme euroatlatice. Aşadar, cu atât mai mult, interesul studenţilor noştri, în legătură cu ceea ce înseamnă NATO este mai mare”, a precizat prof.univ.dr Sorin Damean.

NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic şi în zona Mării Negre, iar România este un beneficiar al măsurilor adoptate, măsuri care vizează atât dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, precum şi proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. Structurile NATO înfiinţate pe teritoriul României, ca urmare a deciziilor luate la summit-urile din Ţara Galilor (2014) şi Polonia (2016), reprezintă o dovadă certă a unităţii  şi forţei Alianţei în faţa ameninţărilor de orice natură.

Contribuţiile României la implementarea prezenţei aliate înaintate din Polonia, precum şi rolul central în cadrul prezenţei aliate adaptate din zona Mării Negre, participarea la operaţiile şi misiunile NATO cum este cea din Afganistan sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova şi ţărilor partenere din Balcanii de Vest – reprezintă dovezi că România îşi îndeplineşte fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO. România alocă 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliaţi la Summit-ul din Ţara Galilor.