11,3 milioane de euro – banii înapoi pentru Parcul Romanescu!

0
556

La un an de la recepţia lucrărilor, Primăria Craiova reuşeşte să-şi recupereze toţi banii europeni pe care i-a investit în reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Un nou contract de finanţare, în valoare de 11,3 milioane de euro, a fost semnat, ieri, între reprezentanţii municipalităţii şi cei ai ADR Sud-Vest Oltenia, având ca obiectiv lucrările deja efectuate în parcul respectiv. S-a câştigat în plus şi reabilitarea integrală a podului suspendat – 1 milion de euro, precum şi un studiu de monitorizare a traficului de vizitatori.

Despre recuperarea investiţiei realizate în anii trecuţi la Parcul Nicolae Romanescu, autorităţile au început să vorbească încă din primăvară, când s-a adus  în discuţie prima dată posibilitatea de returnare a banilor de către UE prin intermediul unor „proiecte retrospective”. Acest fapt s-a întâmplat ieri: la sediul Primăriei Craiova, a fost semnat un nou contract de finanţare a reabilitării parcului, în valoare de 11,3 milioane de euro, între municipalitate şi ADR Sud-Vest Oltenia. „Astăzi (n.r. – ieri) se semnează un contract foarte important, în valoare de 11,31 milioane de euro, pentru un proiect care a fost deja contractat în perioada trecută. Se afla într-o listă de rezervă, valoarea era foarte mare şi, practic, nu s-a reuşit să se decomteze integral sumele pentru lucrările efectuate în parc”, a declarat Marinela Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia.

Proiectele retrospective veniseră cu o problemă

O problemă a existat şi cu aceste proiecte retrospective. Oficialii europeni stabiliseră iniţial un plafon fix, de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect, ori Craiova, ca şi alte municipii din ţară, nu se putea încadra în această sumă. „Conform ghidului, valoarea maximă era de 5 milioane de euro. S-au făcut demersurile necesare de către Ministerul Dezvoltării, împreună cu beneficiarii şi ADR, astfel încât să se majoreze acest plafon”, a dezvăluit Marinela Bogheanu. „Nu avea nici o logică acest plafon de 5 milioane de euro şi am prins un moment când am avut o dezbatere la Bacău, cu ADR-urile din toată ţara şi cu comisarul Corina Creţu, şi am explicat acolo problema. Insistând la Ministerul Dezvoltării, au fost depuse aceste solicitări, iar Comisia Europeană a aprobat. Şi aşa am ajuns să avem acest proiect aprobat, la ora aceasta, şi să-l şi semnăm. Deci drumul nu a fost aşa simplu, în spatele acestui proiect a fost foarte multă muncă. Puteam să ieşim oricând din el”, a menţionat, la rândul său, edilul Mihail Genoiu.

Doar 3 milioane de euro au fost atrase iniţial

Contractul pentru reabilitarea parcului a fost semnat în 2015. Fondurile europene au venit pe o cotă de 78% din valoarea totală eligibilă a investiţiei – respectiv 11,3 milioane de euro din 15 milioane de euro. Numai că municipalitatea n-a mai avut la dispoziţie timpul necesar ca să atragă toţi banii. Aşa că i s-a decontat doar 3 milioane de euro (22%). Restul sumei de până la 11,3 milioane de euro, adică aproximativ 8 milioane de euro, a fost alocată de la bugetul local. „O componentă dificilă a acestui proiect a fost termenul foarte scurt. Licitaţia de execuţie a fost finalizată în 2015, iar termenul de depunere a cererii de rambursare era 31 decembrie 2015. Au fost foarte multe comentarii să nu mai facem acest proiect, să nu îl mai ducem la capăt pentru că nu a fost finanţat integral din fonduri europene, însă ambiţia doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu a fost de neclintit şi l-am dus la capăt. A fost finalizat şi recepţionat în cursul anului 2017, cu toate obiectivele încheiate”, a menţionat, la rândul său, primarul Mihail Genoiu.

Podul suspendat aşteaptă avizul Culturii

Pe lângă cele 8,41 milioane de euro care se întorc la buget, un câştig este şi faptul că va fi reabilitat integral şi podul suspendat, singura componentă la care nu s-a intervenit. Edilul Mihail Genoiu a explicat că nu s-a uitat nici de pod, doar că n-a putut fi prins în proiectul iniţial deoarece se afla într-o perioadă de monitorizare de 5 ani, pe alte investiţii. „După ce au expirat aceşti ani, noi am început proiectarea podului, pe bugetul local, nu ştiam că vor veni acele proiecte retrospective. Am făcut studiu de fezabilitate şi proiectare pentru podul suspendat, în ideea că îl vom finanţa de la bugetul local. Faptul că, în paralel, am mers şi pe această finanţare a proiectelor retrospective, iar finanţarea a venit, este şi o recompensă a modului corect în care am lucrat. Adică nu ne-am cramponat că, dacă nu avem bani europeni, nu mai facem podul”, a detaliat primarul modul de lucru. Potrivit acestuia, proiectul de reabilitare a podului este foarte avansat, deţine toată documentaţia – studiu de fezabilitate, certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie – şi mai aşteaptă un singur aviz pentru a fi organizată licitaţia de execuţie. „Singurul aviz care nu a venit încă – a fost dat, dar nu a fost redactat – este cel al Ministerului Culturii. Alaltăieri (n.r. – marţi, 4 decembrie) a fost luat şi avizul de la ISC, penultimul aviz, deci putem spune că avem autorizaţia de construcţie, semnăm de contractul şi dăm ordinul de începere”, a afirmat Genoiu.

Lucrările trebuie încheiate până în septembrie 2020

Podul suspendat va costa 1 milion de euro şi va avea ca termen de realizare un an, cronometrat din momentul în care constructorul va primi ordinul de începere a lucrărilor. „Vom avea discuţii cu constructorul, în sensul dacă se pot face ceva lucrări în perioada de iarnă. Dacă nu, imediat ce vremea va permite, vom da drumul la lucrări. Eu sper că mult înainte de septembrie 2020, va fi gata”, este de părere Genoiu. Directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marinela Bogheanu, a pus în vedere autorităţilor să se grăbească, totuşi, pentru că ultima plată care se poate face în cadrul acestor proiecte este data de 30 septembrie 2020. „Este un grafic de rambursare foarte strict, ultima cererea trebuie făcută de autorităţi în 30 septembrie 2020. Primăria Craiova trebuie să se grăbească, pentru că aceasta este regula proogramului – dar probabil că a şi pregătit prima cerere”, a spus aceasta.

Intervenţiile la pod vor consta, potrivit autorităţilor, în stabilizarea cablurilor de susţinere, refacerea elementelor decorative, corecţie cromatică, tratament pentru refacerea hidroizolaţiei şi amplasarea unui sistem arhitectural pentru iluminatul nocturn. Pe lângă reabilitarea podului, se va mai realiza şi un sistem de monitorizare a traficului de vizitatori din Parcul „Nicolae Romanescu”.