Linie telefonică de urgenţă pentru imunoglobulină

0
405

După ce o pacientă a murit, sâmbătă, din cauza lipsei de imunoglobulină, autorităţile sanitare au decis să înfiinţeze o linie telefonică  specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare  sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul. Luni, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că au plecat către unităţile spitaliceşti din ţară 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care să rezolve problema urgentă a lipsei de imunoglobulină.

La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Această structură  va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului. Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere  necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de 6 luni.

În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piaţă, cu administrare intradermică.

Imunoglobulina lipseşte de câteva luni

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până atunci, ministrul Sănătăţii cere spitalelor care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulină.

Imunoglobulina, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană, lipseşte de câteva luni. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

Ieri, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat că sesizează Parchetul General cu privire la modul în care Ministrul Sănătăţii Florian Bodog şi alte persoane au gestionat criza imunoglobulinei, care a dus la moartea unui om.

OUG pentru a rezolva criza de produse din plasmă

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă. Decizia a fost luată ieri, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii MS, CNAS, ANM şi a distribuitorilor de imunoglobulină.

”S-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de acelaşi distribuitor, din februarie, martie să mai intre un distribuitor, iar din iunie încă doi”, a declarat medicul Alexis Cochino.

O femeie de 69 de ani a murit, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Reprezentanţii spitalului susţin că au trimis comanda de imunoglobulină în 20 octombrie, însă nu au primit nimic până în prezent.