ALDE Dolj : Guvernul trebuie să încurajeze mai mult stimularea IMM-urilor

0
323

Întreprinderile mici şi mijlocii care fac export au mai multă încredere în viitor, au o rată a veniturilor mai mare şi angajaţi mai mulţumiţi. România este din păcate pe ultimul loc la numărul de IMM-uri în UE şi are o medie (17%) mult sub cea europeană (30%) privind livrările de produse pe pieţe externe.

//Noi considerăm că încurajarea acestor întreprinderi în direcţia întăririi lor economice şi a valorificării unor oportunităţi de export va genera un motor de creştere economică important pentru România.

Programul de internaţionalizare” lansat de guvern este un pas înainte însă guvernul dar şi administraţiile locale ar trebui să se implice mai mult în crearea condiţiilor pentru stimularea iniţiativei private, pentru apariţia IMM-urilor şi creşterea numărului celor care fac activităţi de export.Majoritatea IMM-urilor din România care realizează exporturi sunt localizate astăzi în Bucureşti şi regiunea de dezvoltare Vest, care include judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin. Majoritatea IMM-urilor exportatoare activează în industria prelucrătoare, comerţ, transporturi, IT&C şi agricultură, iar topul judeţelor cu activităţi de export este condus de Timiş – 10,5%, Argeş – 10,3%, Arad – 5,9%, Braşov – 5,2% şi Sibiu – 4,8%.

Pentru zona Olteniei, în special pentru judeţul Dolj stimularea iniţiativei private ar fi foarte importantă pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economică accelerată// : VICTOR GOGONEA, secretar general ALDE Dolj