„Stagiunea Europa”: Acorduri muzicale din țara pasiunii, Spania

0
237

Iubitorii muzicii clasice sunt invitați la un regal spaniol și la întâlnirea cu unii dintre cei mai apreciați artiști din țara toreadorilor, a vinului, a exoticelor destinații turistice, dar și a pasiunii și cântecului. Săptămâna dedicată Spaniei în cadrul „Stagiunii Europa” a Filarmonicii „Oltenia” începe astăzi și se va încheia vineri, cu un concert vocal-simfonic cu cinci prime-audiții, dintre care nu vor lipsi acordurile zarzuelei.

Spania se numără printre cele 28 de țări care își prezintă muzica și muzicienii în cadrul „Stagiunii Europa”, eveniment de amploare organizat de Filarmonica „Oltenia” între 23 octombrie 2015 și 20 mai 2016, în parteneriat cu ambasadele și consulatele statelor membre ale Uniunii Europene la București și cu Camera de Comerț și Industrie a județului Dolj. 28 de dirijori și 31 de soliști, cu toții renumiți muzicieni, își reprezintă țările de proveniență la Craiova, devenind excelenți mesageri ai artei și culturii acestora. Artiștii invitați oferă publicului inclusiv lucrări muzicale contemporane (majoritatea constituind prime audiții), create de compozitori originari din fiecare stat membru UE.

Alături de evenimente concertistice, programul „Stagiunii Europa” include expoziții de artă, lansări de carte, întâlniri cu reprezentanții mediului internațional de afaceri, precum și numeroase alte activități culturale cu finalitate instructiv-educativă adresate copiilor și tinerilor. În acest sens, pe întreaga durată a „Stagiunii Europa” sunt așteptați la Craiova cei mai merituoși studenți de la conservatoarele și academiile de muzică din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Isabel Lopez Calzada și Rocio Bazan

Dacă până acum scena a fost deschisă muzicienilor din Austria, Cehia, Cipru, Polonia, Letonia, Germania și Finlanda, a venit rândul Spaniei să-și primească aplauzele. Astăzi, de la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”, are loc o întâlnire cu Isabel Lopez Calzada, director artistic și dirijor – Orquesta Sinfonica de Mujeres de Madrid. Mâine, 8 decembrie, de la aceeași oră, însă la Muzeul de Artă Craiova, melomanii sunt invitați la „Convorbiri muzicale” – un recital neconvențional susținut de oboistul Jose Manuel Gomez Sanchez, student at Conservatorio Superior de Musica de Malaga, acompaniat la pian de Mihai Ungureanu. Săptămâna dedicată Spaniei va continua joi, 10 decembrie, cu o întâlnire cu dirijorul Isabel Lopez Calzada și mezzosoprana Rocio Bazan, sub genericul „Muzicienii spanioli se prezintă”. Evenimentul se va desfășura de la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” și, ca și celelalte două precedente, va fi unul cu intrare liberă pentru public.

Concertul vocal-simfonic de vineri seara (ora 19.00) se anunță a fi unul plin de culoare prin programul pe care îl propune spre audiție. Protagoniști: Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, sub conducerea dirijorului Isabel Lopez Calzada, și mezzosoprana Rocio Bazan, al cărei solo din Suita simfonică „Amorul vrăjitor”, de Manuel de Falla, cu siguranță va cuceri publicul. Nu mai puțin de cinci prime audiții cuprinde acest al optulea concert din seria celor europene ale stagiunii: „Entornos”, triptic pentru orchestră de Gabriel Ordas Fernandez; „Dansuri fantastice”, op. 22 de Joaquin Turina; Preludiul zarzuelei „El Bateo” („Botezul”) de Federico Chueca; Preludiul zarzuelei „La verbena de la Paloma” de Tomas Breton; Preludiul zarzuelei „El tambor de granaderos” („Toba grenadierilor”) de Ruperto Chapi. Biletele pentru concert costă 35 lei (25 lei pentru elevi, studenți, pensionari) și se găsesc la Agenția Filarmonicii.