Dolj: Începe campania de vaccinare împotriva gripei

0
304

După o serie de amânări, campania de vaccinare împotriva gripei demarează şi în judeţul Dolj. Dozele de vaccin antigripal au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică şi au fost repartizate deja, urmând ca persoanele considerate „la risc” a contacta virusurile gripale să fie imunizate.

În total, 16.500 de doze de vaccin antigripal au fost ridicate de la Bucureşti de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Aceasta este doar o primă tranşă din cantitatea de vaccinuri ce ar urma să fie folosită în sezonul 2013-2014. Unităţi vaccinatoare sunt centrele de copii aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, căminele de bătrâni, spitalele, serviciul ambulanţă şi medicii de familie. Nu toată populaţia va beneficia însă de imunizare gratuită. Ca în fiecare an, prioritate vor avea grupele considerate la risc.

Astfel, imunizarea antigripală se adresează în primul rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicilor, cadrelor sanitare şi personalului auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţilor din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Vaccinul, cel mai eficient antidot împotriva gripei

Medicii avertizează că vaccinarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru femeile aflate în primul trimestru de sarcină, dar şi pentru proaspetele mămici. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sunt incluse în compoziţia dozelor.

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Aproape 400 de cazuri de pneumonie

În ultima săptămână, s-au înregistrat 999 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 393 de cazuri de pneumopatii acute şi un caz suspect de gripă, care nu a fost confirmat prin analiza probei trimisă la Institutul Cantacuzino. O parte din aceste cazuri au avut nevoie chiar de internare în spital.

Din cele un milion de doze de vaccin antigripal, 600.000 sunt din import, iar 400.000 vor fi produse de Institutul „Cantacuzino”.  La începutul acestei luni, au fost înfiolate aproximativ 200.000 de doze de vaccin antigripal, reprezentând cel de-al doilea lot care în următoarele zile va trece prin procesul de etichetare şi ambalare secundară. Potrivit autorităţilor sanitare până la sfârşitul lunii decembrie, Institutul „Cantacuzino” ar urma să distribuie, în două tranşe, întreaga cantitate de 400.000 de doze de vaccin antigripal necesară pentru campania de vaccinare 2013-2014.

Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de producţie românească, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la Institutul „Cantacuzino” au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.